latinica  ћирилица
08/01/2023 |  13:41 ⇒ 14:40 | Аутор: РТРС

Додик: Српска поносна на своје пријатеље који стоје уз њу (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је данас поносан што у име Српске додјељује ордење и одаје признања на церемонији поводом 9. јануара, која је посвећена пријатељима Републике који јој пружају подршку и љубав.
Додјела одликовања - Фото:
Додјела одликовањаФото:

- Човјек је снажан колико има пријатеља, тако се мјери и држава по својим пријатељима који су увијек уз вас, поштују вас и спремни су да помогну. Српска се захваљује својим пријатељима који је поштују и уважавају - рекао је Додик у Банском двору у Бањалуци на додјели одликовања заслужним институцијама и појединцима поводом 9. јануара, Дана Републике Српске.

Додик је захвалио предсједнику Руске Федерације Владимиру Путину, као поузданом ослонцу Републике Српске.

- Захваљујући позицији Владимира Путина и снази Руске Федерације, глас и став Републике Српске чује се и уважава и њена позиција је очувана под налетом међународног интервенционизма - поручио је Додик.

Он је захвалио и свима онима који су дали животе за Републику Српску и оставили трајни траг у њеном оснивању и постојању.

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали конститутивни статус.