latinica  ћирилица
15/12/2022 |  18:02 ⇒ 16/12/2022 | 08:22 | Аутор: РТРС

Босна и Херцеговина добила статус кандидата за пријем у ЕУ (ВИДЕО)

Чланови Европског савјета дали су данас зелено свјетло чиме је Босна и Херцеговина званично добила статус кандидата за чланицу Европске уније, потврђено је из Брисела за РТРС.
Брисел (Фото:  EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ) -
Брисел (Фото: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ)

Ова расправа одржана је само два дана након што је Савјет општих послова ЕУ усвојило закључак којим се препоручује да се Босни и Херцеговини додијели статус кандидата.

Европска комисија, која је за БиХ у октобру препоручила статус кандидата за пуноправно чланство у ЕУ, очекује да ће бити испуњено осам услова.

Приоритетно је усвојити измјене у постојећем Закону о Високом судском и тужилачком савјету.

Други услов је усвојити закон о Високом судском и тужилачком савјету и закон о судовима БиХ.

Треће је донијети закон о спречавању сукоба интереса.

Четврти услов је предузети одлучне кораке за јачање превенције и борбе против корупције и организованог криминала.

Пето је одлучно унаприједити рад на обезбјеђивању ефикасне координације на свим нивоима капацитета управљања границом, као и обезбјеђивању функционисања система азила.

Шести услов је обезбиједити забрану тортуре, посебно успостављањем националног превентивног механизма против тортуре и злостављања.

Седмо је гарантовати слободу изражавања и медија и заштиту новинара, посебно осигуравањем одговарајућег судског поступања у случајевима пријетњи и насиља над новинарима и медијским радницима.

Осми услов је обезбиједити резултате у функционисању на свим нивоима механизма координације о питањима ЕУ, укључујући развој и усвајање националног програма за усвајање правне тековине ЕУ.

Овим се БиХ придружила осталим земљама кандидатима - Албанији, Молдавији, Сјеверној Македонији, Црној Гори, Србији, Турској и Украјини - у просецу придруживања, који може да траје годинама и обухвата комплексне преговоре о усклађивању локалних закона са законодавством ЕУ.