latinica  ћирилица
18/11/2022 |  08:20 ⇒ 11:13 | Аутор: РТРС

Гашић: Примарни циљ - заштита грађана Српске (ВИДЕО)

Министарка трговине и туризма Сузана Гашић истакла је да је примарни циљ свих социјално-економских мјера које предузима Влада Српске заштита грађана.
Сузана Гашић - Фото: РТРС
Сузана ГашићФото: РТРС

- Прате нас лоше околности за тржиште. Пажња је на високим цијенма. Стање се константно прати и доносе се мјере. Трудимо се да држимо тржиште под контролом. Ми смо мало тржиште и увозно смо орјентисани - рекла је Гашићева у нашем Јутарњем програму.

Истакла је да расту набавне цијене у региону.

-  И то утиче и на нас овдје. Само тржиште треба да изнивелише цијене. Такође, не желимо да нанесемо штету нашим привреднцима - рекла је Гашићева.

Навела је да је Влада Српска подузела мјере које се тичу цијене пелета.

- Ограничли смо цијену. Желимо да смањимо кориштење електричне енергије - истакла је Гашићева.

Каже да је велики притисак и на инспкецију која је константно на терену.

Гашићева је рекла да на свјетским берзама није било значајнијих повећања цијене пшенице, те да се раст цијена углавном веже за повећање цијена енергената.

Гашићева је нагласила да ће поново 15 јавних кухиња у Српској добити брашно.

- То је наставак реализације закључка који је донесен раније. Залихе смо дали и Црвеном крсту и трудимо се да пажњу усмјеримо на најугроженије категорије становништва - нагласила је Гашићева.

Када је ријеч о туризму, она је истакла да се ова грана привреде опоравила након тешког периода почетка пандемије вируса корона, а да су велику улогу имали туристички ваучери које су грађани добро прихватили.

Подсјећамо, предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић одржали су прије два дана у Бањалуци радни састанак на којем су разговарали и утврдили одређене социјално-економске мјере које ће бити предузимане у наредном периоду.

На састанку је договорено је да се планирани сет економско - социјалних мјера представи у наредним данима, кад ће бити организован низ састанака о овој теми.