latinica  ћирилица
13/11/2022 |  08:22 ⇒ 13:48 | Аутор: РТРС

Шта је све потребно за бесплатну легализацију бесправно изграђених објеката? (ВИДЕО)

Влада Републике Српске је легализацију бесправно изграђених објеката законом дефинисала општим интересом за Српску.
Бојан Нинчић - Фото: РТРС
Бојан НинчићФото: РТРС

У Бањалуци, грађани који немају већ активни захтјев за легализацију бесправно саграђених објеката, могу да га поднесу у Градској управи.

- Поступак легализације проводе јединице локалне самоупправе и потребно је ријештити имовинско правне односе да би се могло ићи у процес легализације - појаснио је Бојан Нинчић, начелник Одјељења катастра непокретности РУГИП-а гостујући у нашем Јутарњем програму.

Додао је да су за поступак лагализације потребни одређени докази, те да се документи потребни за легализацију објекта плаћају.

Бесплатна легализација подразумијева поступак издавања рјешења којим се утврђује легалност за све објекте изграђене до краја 1991. године, те за индивидуалне стамбене и стамбено-пословне објекте, чија је бруто грађевинска површина мања од 400 м2 и за помоћне објекте који су у функцији матичног објекта, а изграђени су до 31.12.2013. године.

Геодетским снимком се идентификује положај објекта на парцели и исти другачије није могуће утврдити, док се доказ о постојању објеката на снимку из 2013. године прибавља службено од катастра и то је документ који странке не плаћају.