latinica  ћирилица
08/11/2022 |  10:16 ⇒ 10:36 | Аутор: РТРС

Милораду Арлову опет забрана уласка на КиМ (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједнику бањалучког Одбора за помоћ Косову и Метохији Милораду Арлову данас је опет ПУ Приштина и полиција самопроглашеног Косова на административном прелазу Јариње забранила улазак. Ово је од 26. јуна 2020. године осма забрана.
Милорад Арлов - Фото: РТРС
Милорад АрловФото: РТРС

У наредним данима Арлов ће упутићу жалбу и писмо амбасади Хрватске у Приштини јер су су га данас вратили са Хрватским пасошем - Путовницом кога има по његовом рођењу као и свих његових предака у Хрватској гдје је живио на Кордуну до 1995. године.

- Већ осми пут према мени ПУ Приштина и полиција самопроглашеног Косова чини неправду и забрањују ми вјерску и хуманитарну посјету Косову и Метохији, нарушавају моју слободу кретања. Обраћао сам се УНМИК-у али чак без одговора камо ли да су хтјели помоћи, а задужени су као свјетска организација Уједињених нација за поштивање права и слобода кретања и живота свих који живе и желе доћи на Косово и Метохију - каже Арлов.

Истиче да је 10. новембра као домаћин Ктиторске славе Пећке патријаршије Свете Арсеније Сремац требао присуствовати обиљежавању овог великог празника, а по позиву игуманије Пећке патријаршије Харитине.

Како је било у протоколу посјете, Арлов је требао као предсједник бањалучког Одбора за помоћ Косову и Метохији, невладине хуманитарне организације из Бањалуке по позиву, присуствовати данас обиљежавању 104. године постојања ОШ "Вук Караџић" у Сочаници општина Лепосавић, као и на обиљежавању храмовне славе у Косовској Митровици Св. Великомученик Димитрије.

Арлов уручио хуманитарну помоћ

Требао је подјелити вриједну хуманитарну помоћ од Фудбалског Савеза Републике Српске, Фудбалском Савезу Косова и Метохије (22 комплета дресова ФК "Равна Река" из Новог Брда, 20 квалитетнох фудбалских лопти (десет за ФК "Трепча" Косовска Митровица, пет за ФК "Старо Грацко и пет за ФК "Мокра Гора" Зубин Поток).

Комплетну фудбалску опрему преузео је на административном прелазу Јариње предсједник Фудбалског Савеза Косова и Метохије Игор Уљаревић.

- Предвиђена је била посјета о Дневном центару "Подржи ме-9. јануар" у Косвској Митровици који је Одбор саградио. Ускоро у просторијама Центра уграђујемо лифт вриједности 23.000 евра за дјецу и младе са потешкоћама у развоју из Удружења родитеља "Подржи ме" - рекао је Арлов.

Данас на велики празник Митровдан желио је, како каже, бити уз српски народ у Косовској Митровци као почасни грађанин Митровичког округа.

- Моја обавеза као домаћина Ктиторске славе Пећке патријаршије биће испуњена! Честитам свим грађанима и кумовима славу храма Косовске Митровице. Будите јаки, достојанствени и јединствени - рекао је Арлов.