latinica  ћирилица
15/09/2022 |  09:34 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

Почела градња дионице ауто-пута Рача-Бијељина (ФОТО/ВИДЕО)

У бијељинском насељу Велика Обарска данас је свечано озваничен почетак изградње дионице ауто-пута Рача-Бијељина, саставног дијела будућих ауто-путева Бањалука-Бијељина-Београд и Београд-Сарајево.
Почетак изградње ауто-пута Рача-Бијељина - Фото: РТРС
Почетак изградње ауто-пута Рача-БијељинаФото: РТРС

Свечаности су присуствовали предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Србије Александар Вучић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић и министри у Влади Републике Српске. 

Званичници Српске и Србије

Предсједница Српске је истакла да је данас велики и важан дан за Републику Српску.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

- Срећна са што смо данас окупљени овим важним и великим послом. Данас, када славимо Дан српског јединства, слободе и националне заставе, окупили смо се да обиљежимо почетак изградње ауто-пута који ће спојити Бијељину и Рачу, Семберију и Срем, Српску и Србију - рекла је предсједница, поручивши да су односи Српске и Србије најбољи до сада.

Предсједник Србије рекао је да је увјерен да ће ова дионица пута бити завршена за највише годину дана, подсјетивши да је мост већ урађен.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Срећан сам што смо се договорили да радимо овај пут и сада у тешким временима ни за нас није мало да дамо 100 милиона евра, али сам срећан што тај новац дајемо јер тиме повезујемо и Добој, Градишку и сва мјеста са Београдом, али тиме ћемо дати простор и инвеститорима који овде желе да дођу и од тога нема важније ствари - истакао је Вучић.

Српски члан Предсједништва БиХ истакао је да предсједник Србије никада није оклијевао да помогне Републици Српској, предложивши да се пут зове "Пут српског јединства".

Свечаности у Велокој Обарској присуствовали су и министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, као и друге званице и многобројни грађани.

Дионица ауто-пута Рача-Бијељина дуга је 20 километара, а градиће је конзорцијум који чине фирме Интеграл инжењеринг Лакташи, Србија ауто-пут Београд и Институт за грађевинарство ИГ Бањалука.

Пројекат ће бити финансиран средствима влада Републике Српске и Србије.