latinica  ћирилица
12/09/2022 |  18:09 ⇒ 13/09/2022 | 08:59 | Аутор: РТРС

Пашалић одговорио Тривићевој: О подстицајима и субвенцијама свједоче корисници од Крајине до Херцеговине (ВИДЕО)

У овој години из Аграрног буџета и Компензационог фонда пољопривредницима 105 милиона марака. Наредне - и до 150 милиона.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Набављена је пољопривредна механизација, опрема у сточарству, системи за наводњавање, пластеници, јунице, противградне мреже.

Субвенционисани су пољопривредници чија су газдинства претрпјела штету због временских непогода и незапамћене суше.

Овако је ресорни министар Борис Пашалић одговорио Јелени Тривић, која Владу оптужује за небригу о пољопривредницима.

Предизборна кампања преселила се и на житнице. Пребројавају се подстицаји, који, кажу у Министарству, за Јелену Тривић готово и не постоје. Колика је брига извршне власти о пољопривредницима, истичу, говоре бројни корисници подстицаја од Крајине, преко Лијевча, Семберије па до Херцеговине. Међу њима и Сретен Ивановић из Амајлија .

- То користим, то је ове године, за чудо одрађено, страховито брзо, ефикасно, задовољан и презадовољан што се овога тиче, не могу рећи ништа друго, дато је. И колико видим нико жив није одбијен, значи ко год да је аплицирао, добио је, шта год да је тражио, добио је - рекао је пољопривредник из Амајлија код Бијељине Сретен Ивановић.

Због тропских врућина и мањка падавина штету су имали и произвођачи дувана, повртари и воћари. Ресорно министарство им је помагало кроз подстицаје и субвенције.

- Имали смо субвенције за дизел гориво, за разне неке ствари, за капиталне инвестиције, тако да све у свему смо задовољни - навео је воћар Радивоје Вуковић.

Протекле двије године биле су веома тешке за свињогојце, али захваљујући мјерама Владе и ресорног министарства те исплаћеним средствима из Компензационог фонда успјели су одржати производњу.

- Морам исто тако да се захвалим министарству и Влади Српске која је тако да кажем спасила производњу товних свиња. С тим што је издвојила додатне мјере од 50 КМ по товној свињи и једноставно вез тих мјера, ми сада уопште не би имали шта да понудимо на тржишту - рекао је свињогојац Драгиша Цветковић.

Министру пољопривреде Борису Пашалићу засметале су твдње Јелене Тривић да власт не води бригу о пољопривредницима, да нема подстицаја, осим за подобне, и да су нам житнице пусте.

- Кад је у питању тврдња да се подстицаји исплаћују само подобнима, Јелена Тривић има у свом окружењу много људи који су корисници наших подстицаја, тако да се подстицаји исплаћују на начин да произвођачи који испуне формалне услове, да су регистровани у нашем регистру, изврше одређене обавезе у смислу плаћања доприноса, сви добијају подстицаје, без обзира како се зову, одакле су и којој политичкој партији припадају - навео је Пашалић.

Пашалић наводи да би више волио да је од Тривићеве чуо приједлог како да се унаприједи пољопривредна производња, али каже,то се неће десити јер она о томе ништа не зна .Замолио ју је да престане ширити незнање преко друштвених мрежа и најавио нову подршку пољопривредницима и у јесењој сјетви.