latinica  ћирилица
02/09/2022 |  13:29 ⇒ 15:00 | Аутор: ТАНЈУГ

"Отворени Балкан": Министри потписали споразум о прехрамбеној сигурности

Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић, министар пољопривреде Сјеверне Македоније Љупчо Николовски и министарка пољопривреде Албаније Фрида Крифка потписали су данас, на Самиту "Отвореног Балкана" у Београду Споразум о механизмима прехрамбене сигурности на Западном Балкану.
"Отворени Балкан: Министри потписали споразум о прехрамбеној сигурности"(Фото:  TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs) -
"Отворени Балкан: Министри потписали споразум о прехрамбеној сигурности"(Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs)

Како је наведено, Споразум је потписан у Палати Србија како би се спријечио недостатак основних пољопривредно-прехрамбених производа на тржиштима учесника иницијативе Отворени Балкан.

Споразум су потписали у присуству лидера земаља чланица Иницијативе "Отворени Балкан", предсједника Србије Александра Вучића и премијера Сјеверне Македоније и Албаније Димитра Ковачевског и Едија Раме, као и премијера Црне Горе Дритана Абазовића и предсједавајућег Савета министара БиХ Зоран Тегелтија.

Споразумом је поново потврђена солидарност као дефинишући принцип иницијативе "Отворени Балкан", а позвани су и представници осталих земаља Западног Балкана да се придруже овом споразуму.

Сврха овог споразума је да чланице иницијативе "Отворени Балкан" једне другима помогну у случају прекида ланаца снабдијевања усљед послљедица глобалне кризе, када се нека од земаља суочава са недостатком у снабдијевању домаћег тржишта основним пољопривредно-прехрамбеним производима.

Чланице иницијативе "Отворени Балкан" су поново потврдиле неопходност сарадње у спречавању и ублажавању могућих несташица основних пољопривредно-прехрамбених производа насталих из могуће кризне ситуације у региону или оне која утиче на глобално тржиште и одражава се на регион, наводи се у Споразуму.

Додаје се да су три земље сагласне да међу чланицама иницијативе "Отворени Балкан" неће бити забрана промета основним пољопривредно-прехрамбеним производима и да ће оне, када споразум ступи на снагу, укинути сва квантитативна ограничења и мјере са истим дејством на увоз основних пољопривредно-прехрамбених производа чија су имена наведена у посебном анексу и који су поријеклом из земаља чланица "Отвореног Балкана".

Када је ријеч о листи основних пољопривредно-прехрамбених производа из анекса, на њој се налазе кукуруз, пшеница и спелта пшенично и спелтино брашно, производи од млијека, бијели шећер у чврстом облику, сунцокретово уље, уље сјемена сунцокрета, тјестенина и то кувана, некувана или пуњена, житарице, гриз и премаз за пелете, воће, свјеже и замрзнуто, поврће, свјеже и замрзнуто те производи од меса.

Три земље су се сагласиле и да неће бити поновног извоза (реекспорта) у треће земље основних пољопривредно-прехрамбених производа којима се тргује, наведених у анексу и ако су поријеклом из једне од земаља чланица.

Да би надгледале примјену споразума, земље ће успоставити заједничку радну групу како би предложиле побољшања и откриле и спријечиле могућу злоупотребу, а она ће бити формирана у року од мјесец дана од дана ступања на снагу споразума.

У радној групи биће представници званичних институција земаља чланица "Отворени Балкан" за пољопривреду, трговину и царину и представници привредних комора.

Земље су се такође сагласиле да ће њихови надлежни органи заједно радити на мапирању својих складишних капацитета за основне пољопривредно-прехрамбене производе, што би требало да се уради у року од 90 дана од дана ступања на снагу споразума.

Три земље ће размијенити спискове мапираних капацитета за складиштење житарица.

Наводи се да ће радити на изради заједничког плана политике за унапређење капацитета за складиштење основних пољопривредно-прехрамбених производа у оквиру иницијативе "Отворени Балкан" у року од 90 дана од дана ступања на снагу овог споразума.

Такође и да се земље обавезују да ће радити на додатном унапређењу у међусобној трговини како би додатно обезбиједиле основне пољопривредно-прехрамбене производе током кризних ситуација те да ће њихови надлежни органи заједно радити на изради ИОБ плана пута/ акционог плана за прехрамбену сигурност 2030.

Тај документ ће се бавити питањима безбједности хране на Западном Балкану, а посебно у иницијативи "Отворени Балкан", као што је идентификација ризика и изазова за прехрамбену сигурност, фокусирајући се на иницијативе за рјешавање ефеката климатских промјена, дигитализација и иновације у прехрамбеној индустрији и одрживост у производњи хране широм региона и пољопривредно-прехрамбеног ланца вриједности.

Прецизирано је да споразум остаје на снази пет година, након чега се аутоматски продужава за наредне једногодишње периоде.