latinica  ћирилица
02/09/2022 |  10:19 ⇒ 14:28 | Аутор: РТРС

"Отворени Балкан" - Вучић: Од успјеха Самита зависе економија и мир у региону (ФОТО/ВИДЕО)

У Београду је данас одржан Самит лидера "Отвореног Балкана" којем су предсједавали предсједник Србије Александар Вучић, премијер Сјеверне Македоније Димитар Ковачевскии премијер Албаније Еди Рама.
Самит "Отворени Балкан" - Фото: РТРС
Самит "Отворени Балкан"Фото: РТРС

Самиту су присуствовали и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу.

Фото: РТРС

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је на отварању Самита да од успјеха тог пројекта не зависи само стабилност и јачање економије земаља региона, већ и мир у региону, поручивши да су односи Србије, Сјеверне Македоније и Албаније на историјском максимуму.

- Иницијатива ће доприносити економском јачању и повезивању, али и пружити могућност да у региону говоримо једним гласом када су у питању интереси земаља и региона - рекао је Вучић и поручио учесницима да је Србија њихова друга кућа.

Самит "Отворени Балкан" (Фото: РТРС)

Пожелио је добродошлицу гостима, међу којима је и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и изразио наду да ће неко од њих у будућности бити домаћин ове иницијативе.

- Посебна захвалност премијеру Црне Горе Дритану Абазовићу, председавајућем Савета министара Зорану Тегелтији, министру спољних послова и трговине Мађарске Петеру Сијарту и шефу турске дипломатије Мевлуту Чавушоглуу. Ми смо, чини ми се, толико везани и потребни једни другима. И поред тога што неки нису формално дио `Отвореног Балкана`, верујем да ћемо моћи да остварујемо наше циљеве - рекао је Вучић.

Он је позвао све политичке актере у региону, из власти и опозиције, да подрже пројекте "Отвореног Балкана".

Фото: РТРС

Премијер Албаније, Еди Рама, рекао је да је јако срећан што су данас присутна два пријатеља који представљају двије јако битне земље за наш регион.

- Турска је незамјенљив стратешки партнер за Албанију - истакао је Рама.

- Драго ми је да видим да су се појавили знаци да је дошао тај дан, да све више и више земаља жели да буде позвано на конференцију Отворени Балкан. То је за мене само потврда да је Балкан за Европу исто онолико битан, као што је то и обрнуто - рекао је Рама.

Фото: РТРС

Премијер Сјеверне Македоније Димитар Ковачевски, рекао је да је то што су се окупили био почетак, а да је заједнички рад успјех, који данас, како каже, могу да потврде.

- То што смо остали заједно и што радимо заједно даје нам снагу пред предстојећу зиму од које стрепи цијели свијет. Окупили смо се како би смо промовисали регионалну сарадњу на путу ка ЕУ - рекао је Ковачевски.

Лидери Србије, Албаније и Сјеверне Македоније на Самиту су потписали споразум који ће регулисати сарадњу у области прехрамбене безбједности.

Синоћ је за све учеснике, међу којима је био и Тегелтија, уприличена вечера.

У Београду је отворен први Међународни сајам "Винска визија Отвореног Балкана", под покровитељством ове иницијативе.