latinica  ћирилица
01/09/2022 |  14:15 ⇒ 02/09/2022 | 08:53 | Аутор: РТРС

У Београду отворен сајам вина Отвореног Балкана (ФОТО/ВИДЕО)

Први међународни сајам вина "Винска визија Отвореног Балкана", под покровитељством влада Србије, Сјеверне Македоније и Албаније у оквиру иницијативе Отворени Балкан, отворен је данас у присуству предсједника Србије Александра Вучића и премијера Албаније, Сјеверне Македоније и Црне Горе, Едија Раме, Димитра Ковачевског и Дритана Абазовића.
Сајам вина "Отвореног Балкана" -
Сајам вина "Отвореног Балкана"

Предсједник Србије свечано је отворио сајам у Хали 1 Београдског сајма.

Отварању су присуствовали чланови влада Србије, Сјеверне Македоније и Албаније.

На сајму учествује скоро 400 излагача и призвођача вина из више од 20 земаља. Присустни су представници из око 40 земаља.

Највише њих ће бити из земаља региона, прије свега Србије, БиХ, Сјеверне Македоније, Албаније, али и из цијелог свијета, Јужне и Сјеверне Америке и централне Европе.

Сајам вина "Отвореног Балкана" (Фото РТРС)

На сајму ће се представити пет винарија из Републике Српске.

Радоје Вукоје, предсједник винара Српске и БиХ, истакао је да су учешћа винарија на оваквим манифестацијама веома битна.

- Ту се упознајемо са оним што се тренутно производи. И винољупци, и сомелијери и енолози, сви они из наше индустрије долазе на оваква дешавања да би сазнали нешто ново о винарији - рекао је Вукоје.

Током Сајма посјетиоци ће имати прилику да науче више о поријеклу, процесу производње и врстама вина.

- Ми смо мала земља на Балкану, али мислим да се можемо похвалити изузетним винима. Годинама је то уназад традиција у Херцеговини, међутим показли смо да се и у Крајини може гајити квалитетно грожђе и правити квалитетна вина - нагласила је Ирена Јунгић из Винарије "Јунгић".

Саставни дио манифестације су и пословни сусрети излагача вина, представника малопродајних ланаца региона, а то је и прилика за умрежавање и унапређивање сарадње регионалних винских и сродних индустрија.

- Нажалост Република Српска и привредници БиХ не користе бенефите који омогућава пројекат Отворени Балкан. Надамо се да ће у наредном периоду у БиХ да буде довољно разумијевања и да БиХ не буде на неки начин изолована од ових бенефита и могућности које Отворени Балкан пружа - рекао је предсједник подручне Привредне коморе Бањалука Горан Рачић.

Сајам вина "Отвореног Балкана" (Фото: РТРС)

Вина ће оцјењивати 25 међународних судија, од којих пет са ознаком "мастер оф вине", што сајму даје посебну тежину и сврстава га у ред најпрестижнијих у свијету.

"Винска визија ОБ" ће на Београдском сајму окупити најбоље произвођаче вина у региону и промовисати Балкан као све траженију винску и туристичку дестинацију.

То је конкретан корак у остварењу циља иницијативе Отвореног Балкана - заједничког тржишта које подразумијева слободан проток људи, робе, капитала и услуга, поручују организатори.

Први међународни сајам вина омогућиће виноградарима, произвођачима вина, представницима винарија, енолозима, сомелијерима, као и дистрибутерима и трговцима вином из региона и шире, да се окупе, умреже, подијеле искуства, представе се широј јавности и прошире своје пословање.

  ОПИС: Сајам вина "Отвореног Балкана"  (Фото РТРС)

Организатор сајма и директор Савеза винара и виноградара Србије Стеван Рајта рекао је Танјугу да ће из Албаније бити 26 учесника, из Сјеверне Македоније 40 и из Србије више од 170.

Сајам ће имати и свој такмичарски део у оквиру кога ће вина оцењивати најпрестижнији стручњаци и сомелијери из читавог свијета, али и најпрестижнијег магазина у тој области "Декантер".

Организатори сајма су Привредна комора Србије, Београдски сајам и Савез виноградара и винара Србија, а биће одржан под покровитељством земаља Отвореног Балкана.

Током "Винске визије Отвореног Балкана" одржава се и Сајам хране који је и водич кроз најпознатије гастрономске регије и специјалитете овог дијела свијета.