latinica  ћирилица
25/07/2022 |  11:28 ⇒ 15:26 | Аутор: СРНА

Шпирић: "Шмитовање" изборних правила, уз сагласност опозиције из Српске

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић оцијенио је за Срну да је у БиХ на дјелу "шмитовање" изборних правила, на шта је опозиција из Републике Српске раније дала сагласност.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

Шпирић је констатовао да се у посљедње вријеме дигла велика политичка галама након најава да ће Кристијан Шмит наметнути измјене Изборног закона БиХ и Устава које се односе на уређење односа у Федерацији БиХ које се тичу избора.

- Недвосмислено улазимо у фазу "шмитовања" изборних правила. Мислим да политичко Сарајево сада покушава да се "шмитовање" врши само на техничким принципима који се односе на изборни процес иако су избори већ расписани - изјавио је Шпирић.

Он је истакао да је поразно по Републику Српску што опозиција из Српске ћути на то јер је раније дала сагласност да се слаже са том врстом "шмитовања".

- Морамо јавно говорити о свим процесима у БиХ и овој трећој фази у коју је БиХ нажалост ушла, а то је "шмитовање" изборних правила - рекао је Шпирић.

Он је нагласио да опозиција из Републике Српске заједно са тројком из политичког Сарајева сматра да је "шмитовањем" изборних правила могућа њихова побједа и изградња БиХ по принципу "један човјек, један глас", али да то не смију јавно рећи јер се боје српског бирачког тијела и изборног пораза.