latinica  ћирилица
22/07/2022 |  12:40 ⇒ 16:37 | Аутор: СРНА

У јуну остварен рекордан мјесечни извоз

Вриједност извоза Републике Српске у јуну ове године била је највиша икада од када се посматра извоз по мјесецима, саопштено је из Републичког завода за статистику.
Спољнотрговинска размјена - Фото: РТРС
Спољнотрговинска размјенаФото: РТРС

Из Завода наводе да је у јуну остварен извоз у вриједности од 514 милиона КМ, што је 31,2 одсто више него у истом мјесецу прошле године, те увоз у вриједности од 644 милиона КМ, што је за 33 одсто више него у јуну лани.

- У периоду јануар-јун остварен је извоз у вриједности од 2,762 милијарде КМ, што је за 36 одсто више него у истом периоду прошле године, те увоз у вриједности од 3,432 милијарде КМ, за 35,6 одсто више него у лани, док је проценат покривености увоза извозом износио 80,5 одсто - додаје се у саопштењу.

У погледу географске дистрибуције робне размјене Српске са иностранством, у периоду јануар-јун, највише се, од укупно оствареног извоза, извозило у Србију и то у вриједности од 503 милиона КМ /18,2 одсто/ и у Хрватску 382 милиона КМ /13,8 одсто/.

У истом периоду, највише се, од укупно оствареног увоза, увозило из Србије и то у вриједности од 608 милиона КМ /17,7 одсто/ и из Италије, у вриједности од 558 милиона КМ /16,3 одсто/.

Из Завода наводе да је календарски прилагођена индустријска производња у јуну у поређењу са истим лањским мјесецом већа за 1,6 одсто, док је десезонирана индустријска производња у јуну у односу на мај мања за три одсто.

Индустријска производња у Републици Српској у периоду јануар-јун ове у односу на исти период 2021. године биљежи раст од три одсто.

- Број запослених у индустрији у јуну ове у односу на просјек 2021. године већи је за 1,2 одсто и у односу на исти мјесец прошле године већи за један одсто. Број запослених у индустрији у периоду јануар–јун ове у односу на исти период прошле године већи је за 1,2 одсто - подаци су Републичког завода за статистику.

Када је ријеч о цијенама производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Републици Српској, мјереним индексом потрошачких цијена, у јуну у односу на претходни мјесец оне су у просјеку више за 1,1 одсто, док су у односу на исти мјесец претходне године у просјеку више за 14,3 одсто.

Наводи се да је највећи годишњи раст цијена у јуну забиљежен у одјељењу превоз 34,6 одсто, у групи горива и мазива за лична возила од 55,7 одсто, у одјељењу храна и безалкохолна пића 22,6 одсто, у групама уља и масноће од 66,8 одсто те хљеб и житарице од 27,2 одсто.