latinica  ћирилица
20/07/2022 |  15:35 ⇒ 15:42 | Аутор: СРНА

Топлотни талас у Шпанији; Нове мјере након смрти чистача улица у Мадриду

Смрт мадридског чистача улица усљед топлотног удара навела је компаније које пружају услуге у шпанској пријестоници да усвоје нове мјере, укључујући прекид рада током топлотних таласа, саопштио је градоначелник Мадрида Хосе Луис Алмеида.
Врућине у Шпанији (Фото: EPA-EFE/Sergio Perez) -
Врућине у Шпанији (Фото: EPA-EFE/Sergio Perez)

Шездесетогодишњи Хосе Антонио Гонзалес преминуо је у суботу, 16. јула, након што се претходног дана срушио на послу. Из Хитне помоћи саопштили су да је имао тјелесну температуру близу 42 степена Целзијусова и да је преминуо од топлотног удара у болници.

Син чистача Мигел Анхел Гонзалес рекао је за лист "Ел паис" да се његов отац надао да ће му продужити једномјесечни уговор и да је радио тог поподнева јер је замијенио смјену са колегом.

- Увјерен сам да није престао да чисти ту улицу док се није онесвијестио. Мислио је да му уговор неће бити продужен и давао је све од себе да се докаже - изјавио је он.

Овај случај навео је синдикате општинских радника да позову на промјену услова рада. Синдикати и извођачи који пружају комуналне услуге потписали су јуче нови споразум којим се обуставља чишћење улица послије подне, када просјечна температура ваздуха пређе 39 степени Целзијусових.

На одређеној температури ваздуха компаније, такође, морају да обезбиједе креме за сунчање и капе за 7.000 радника које запошљавају, те користе само климатизована возила.

Градоначелник Мадрида Хосе Луис Алмеида синоћ је на Твитеру поздравио споразум.

- Не смије се дозволити још један смрти случај као овај - написао је Алмеида.

Међутим, споразум је дошао прекасно за другог чистача улице у Мадриду који је јуче колабирао од топлотног удара и примљен је у болницу, гдје је и даље у веома тешком стању, саопштила је болничка служба.

Ел паис је извијестио да је током посљедњег топлотног таласа најмање 14 чистача улица у Мадриду имало вртоглавице и повремено повраћало.

У међувремену, службе за ванредне ситуације и данас се боре са шумским пожарима широм јужне Европе, док су у Лондону, након најтоплијег дана у Великој Британији, поново све гласнији позиви да је потребно појачати борбу против климатских промјена.