latinica  ћирилица
16/06/2022 |  19:59 ⇒ 17/06/2022 | 07:50 | Аутор: РТРС

Да ли ће на љето бити несташице горива? (ВИДЕО)

Иако поједини медији код нас и у региону говоре о томе, нафтне компаније сматрају да до тога не би требало да дође.
Бензинска пумпа (Фото: Танјуг/ Зоран Зестић) -
Бензинска пумпа (Фото: Танјуг/ Зоран Зестић)

Ипак, нико се не усуђује да то категорично демантује. Што се тиче цијена, без дилеме, очекује се и даље повећање.

Гориво зависно од бензинских пумпи код нас, негдје достиже 3,40 КМ, док је на појединим пумпама и скупље. И ту поскупљењима нема краја. Најављују се нова. За колико - нико се не усусђује да прогнозира.

- Не бих се усудио тачно рећи. Слушали смо ових дана разне аналитичаре који су довољно компетентни који су изразили оптимизам или песимизам. Њихови ставови су да малопродајна цијена може ићи до 4 КМ, али не бих прогнозирао - каже Милован Бајић, директор Крајинапетрола.

Игра великих на рачун малих и овдје налази примјер. Од 23. маја од када је Запад увео ембарго на руску нафту, цијена бензина на свјетским берзама већа је за 16 одсто, а дизела за 25 одсто. Оно што би додатно закомликовало ситуацију јесте несташица горива на љето о којој се говори. Економисти и дистрибутери нафте и нафтних деривата сматрају да до тога неће доћи, иако су ланци снабдијевања поремећени.

- Србија ће морати да промијени дистрибутера, јер не може да иде преко Јанафа, а знамо да значајне количине из Србије иду у БиХ - каже економиста Горан Рачић.

- Све европске земље су већ на неки начин у процесу реализације алтернативних начина снабдијевања. У таквим околностима поново почиње да ради црно тржиште и вјерујем да ће и европске земље почети да се снабдијевају руском нафтом - рекао је Драган Тришић из Удружења дистрибутера нафте и нафтних деривата.

Иако цијене горива никад нису биле веће, по потрошњи то се не може примјетити.

Тришић подсјећа да сви дистрибутери имају повећану продају и потрошњу, што је показатељ да потрошачи имају исте навике.

- Једноставно је била добра процјена оних који су искористили овај моменат да добију екстра профит да се добар дио земаљске кугле неће одрећи навика - наводи економиста Александар Љубоја.

Крајем седамдесетих година прошлог вијека, када су потребе становништва превазишле количине које су могле бити увезене, уведено је правило пар/непар. Један дан су возили они са парним регистрацијским бројем, други дан са непарним. Убудуће, ако цијене буду и даље енормно повећаване, без обзира на несташицу, сваки дан ће возити само парни, тј. они који буду имали пара да то исфинансирају.