latinica  ћирилица
05/06/2022 |  10:19 | Аутор: СРНА

Повећање аграрног буџета значајно за очување производње млијека

Повећање аграрног буџета Републике Српске на више од 100 милиона КМ за ову годину од значаја је за очување домаћег мљекарства имајући у виду све теже услове производње због проблема на глобалном нивоу, сагласни су пољопривредници у Српској.
Млијеко - Фото: РТРС
МлијекоФото: РТРС

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача – мљекара Владимир Усорац рекао је да ће им много значити исплата додатне три премије, али да се надају и четвртој.

- Република Српска покушава да спаси пољопривреду, колико ћемо успјети не зависи од нас већ од глобалних дешавања, цијене репроматеријала и осталог - рекао је Усорац Срни.

Он је додао да је откупна цијена млијека 0,80 КМ по литри, а премија 0,25 КМ, а да би цијена од 1,20 КМ по литри млијека била цијена на основу које би се могло говорити о одрживој производњи.

- Цијена млијека не покрива трошкове и недостатак намирујемо из премије, која је уствари предвиђена за развој а не покривање трошкова - истакао је Усорац.

Он је додао да у Српској има око 2.500 мљекара који на мјесечном нивоу произведу око 12 милиона литара млијека, те да постоје три откупљивача сировог млијека, док их је у ФБиХ више.

- Све је мање увозног, а све више домаћег млијека на тржишту, што значи да се наши потрошачи само могу уздати у оно што имамо, а не у Европу и свијет - закључио је Усорац.

Мљекар из Шамца Чедомир Боројевић похвалио је одлуку Владе Српске за буду обезбијеђене додатне премије, односно подстицаји у производњи, чиме ће производња бити у наредном периоду додатно очувана.

- Моја производња је 1,3 милиона литара испорученог, односно 1,5 милиона литара произведеног млијека. Производњу нисам смањивао - рекао је Боројевић.

Он сматра да мљекари морају почети да наплаћују "стварну" откупну цијену млијека, имајући у виду ситуацију на тржишту.

- Да будем скроман та цијена би требала да буде од 0,80 до 0,95 КМ плус премија. Тренутно износи 0,65 до 0,70 КМ за веће произвођаче - рекао је Боројевић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић истакао је да је Влада Српске за пољопривреднике обезбиједила додатна новчана средства јер аграрни буџет износи 106 милиона КМ, а било је предвиђено 75 милиона КМ.