latinica  ћирилица
02/06/2022 |  13:35 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Присуствоваћу посебној сједници НСРС (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да ће присуствовати посебној сједници Народне скупштине Републике Српске на којој би требало да буде разматрана информација о међународној политичкој и безбједносној ситуацији.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Мислим да је то тема која свакако привлачи пажњу свих грађана, али и институција Српске, па тако и људи који у име Српске обављају послове на нивоу БиХ - додала је Цвијановић.

Истакла је да је у БиХ у области спољне политике потпуни неред.

- Ушли смо у један тотални неред гдје имате самозвано дјеловање одређених представника који су именовани негдје вани, а онда они одлучују како желе и не уважавају чињеницу да немају заузете ставове по бројним питањима - истакла је она.

Овдје не говорим само о причи о санкцијама, каже Цвијановић, али имате ситуацију да су бројни ставови недефинисани.

-А, онда имате тзв. самосталне стријелце који раде по диктату Бисере Турковић и промовишу ставове који немају везе са реалношћу у БиХ - поручила је она и додала да БиХ може да функционише онда кад буде равноправна заједница равноправних народа, која имају једнака права без обзира на бројност.

Навела је да је Српска у задње вријеме суочена са инвазивним приступом бошњачке политике.

- Њима је свако крив, само нису они. А, ја мислим да је то рецептура која води у суноврат а не неки бољитак. Не могу да вјерујем да на тај начин могу да конципирају своје ставове и да их промовишу путем својим представника у бијелом свијету и коначно да обмањују цијели тај свијет, заједно са онима који овдје сједе, пишу извјештај и просто им буде мрско да се ухвате у коштац са реалношћу, него пишу типске ставове - поручила је она.

Сједница је заказана на захтјев српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика који је за сједницу предложио једну тачку дневног реда - "Разматрање информације о међународној, политичкој и безбједносној ситуацији - мјесто и улога Републике Српске".