latinica  ћирилица
07/03/2022 |  11:51 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

Бањалучки Факултет безбједносних наука обиљежио пет година (ФОТО/ВИДЕО)

Факултет безбједносних наука Универзитета у Бањалуци обиљежио је пет година од оснивања. Дипломе је добило 27 студената првог и седам студената другог циклуса студија. Иако најмлађа чланица Универзитета у Бањалуци, безбједносне науке су међу свршеним средњошколцима најтраженији позив.
Факултет за безбједност (Архив) - Фото: РТРС
Факултет за безбједност (Архив)Фото: РТРС

Душко Башкало са просјеком 9,91 уписао се у историју факултета као најбољи. Стечено знање сада дијели са млађим колегама јер је добио посао асистента на матичном факултету. Будућност, каже, види у науци, с друге стране катедре.

- Кроз читаво своје дјетињство и основну и средњу школу маштао сам да се бавим безбједношћу. Интересовала ме полиција, војска, обавјештајне службе, на неки начин мислим да ту могу да дам допринос - рекао је Башкало.

О квалитету наставе говори и усвојено знање које је студентима пут ка бржем запослењу. Уз подршку МУП и Универзитета, Факултет безбједносних наука унапређује наставни програм.

- Захваљујући тој подршци данас се можемо похвалити интересовањем које имамо код младих, али и квалитетом наших дипломаца који заснивају радни однос у МУП-у али и неким другим полицијским агенцијама - рекао је Предраг Ћеранић  декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци.

Радослав Гајанин ректор Универзитета у Бањалуци наводи да је оно по чему се истиче ФБН јесте да факултет даје све од себе да настава на овом факултету буде на врхунском нивоу.

      View this post on Instagram

A post shared by MUP Republike Srpske (@mup.srpske)

Дипломирани правници безбједности и криминалистике важна су карика за кадровско јачање МУП Републике Српске. Кроз семинаре и теренске обуке које Факултет реализује у сарадњи са МУП-ом, студенти усавршавају практично знање.

- 99 посто тих младих људи кад заврши факултет има сигуран посао у МУП-у Републике Српске. На овај начин смо заокружили циклус школовања који је веома битан за МУП и то је наша будућност, то су кадрови који су будућност МУП-а и свакако ћемо наставити даље да сарађујемо са факултетом и Универзитетом - истакао је  Драган Лукач министар унутрашњих послова Републике Српске.

Факултет безбједносних наука настао је на традицији Високе школе унутрашњих послова која је дјеловала у оквиру Министарства унутрашњих послова Републике Српске. Настава се у првом циклусу изводи на студијском програму Безбједност и криминалистика, а други циклус реализује се у оквиру студијског програма Управљање безбједносним ризицима природних катастрофа.