latinica  ћирилица
23/02/2022 |  21:09 ⇒ 24/02/2022 | 09:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Потврђене санкције САД компанији Сјеверни ток 2 АГ

Предсједник САД Џозеф Бајден потврдио је данас да ће његова администрација увести санкције компанији Сјеверни ток 2 АГ, задуженој за изградњу руског гасовода.
Џозеф Бајден (Фото: state.gov/flickr) -
Џозеф Бајден (Фото: state.gov/flickr)

- Данас сам наредио својој администрацији да уведе санкције компанији Сјеверни ток 2 АГ и њеним службеницима - рекао је Бајден у саопштењу које је објавила Бијела кућа, преноси Ројтерс.

У саопштењу Бијеле куће се каже да су САД блиско сарађивале са својим савезницима и партнерима како би пружиле снажан, јединствен одговор на распоређивање руских трупа дуж границе са Украјином.

- Као што сам рекао када сам се састао са канцеларом Њемачке Олафом Шолцом раније овог мјесеца, Њемачка је предводила те напоре, а ми смо блиско координирали наше намеравајући да зауставимо гасовод Сјеверни ток 2 у случају да Русија изврши даљу инвазију на Украјину - рекао је Бајден.

Њемачка је у уторак саопштила да ће обуставити сертификацију гасовода Сјеверни ток 2, а већ данас је Бајден наложио својој администрацији да уведе санкције компанији Сјеверни ток 2 АГ и њеном корпоративном особљу.

- Нећемо оклијевати да предузмемо даље кораке уколико Русија настави да ескалира ситуацију. Предсједник Путин је својим поступцима пружио свијету огроман подстицај да се удаљи од руског гаса и пређе на друге облике енергије - рекао је Бајден.