latinica  ћирилица
04/02/2022 |  10:31 ⇒ 21:06 | Аутор: РТРС

Посланици Скупштине Црне Горе изгласали неповјерење Влади Здравка Кривокапића (ФОТО/ВИДЕО)

Посланици Скупштине Црне Горе изгласали су неповјерење Влади Здравка Кривокапића. Гласала су 54 посланика, а 43 су гласала за неповјерење, док је 11 посланика било против. Посланици ДФ-а и СНП-а су раније изашли из сале.
Скупштина Црне Горе - Фото: Screenshot
Скупштина Црне ГореФото: Screenshot

Уочи засједања Скупштине Црне Горе у центру Подгорице, код сједишта извршне власти и зграде парламента, присутни су полицијски службеници и ватрогасци.

Преглед дана:

20.52 - Конатар: ДПС се не враћа на власт

Копривица је био последњи дискутант, завршну реч држи представник предлагача Милош Конатар (УРА). Он је рекао да се не догађа никаква апокалипса и да су се "борили да смјена Владе буде нормална ствар". Конатар је додао да се "ДПС не враћа на власт" и да "неће бити у мањинској влади“. Како је истакао, "Црква неће бити угрожена смјеном владе".

20.40 - Копривица: Ако буде 49 посланика, биће их за Мила Ђукановића

Момо Копривица (Демократе) рекао је да нема ништа опасније за отворено, демократско и грађанско друштво од политичара који сматрају да све знају и да су за све у праву.

- Врло често такви западају у озбиљне политичке непринципијелност, па су тако поједини говорили да неће са ДПС-ом, а онда предлагали да им аранжман извршне власти подржи ДПС. Тај политичар који мисли да све зна и да је за све у праву, прави спискове, упире прст у посланике, упирао је прстом и оптуживао их за десет милиона, за Лименку а онда са њима подноси заједничку иницијативу за рушење Владе у којој он сједи - рекао је Копривица.

20.11 - Премијер Здравко Кривокапић са собом носи макар 10 мандата, а данас му је најбоља одлука што је одлучио да не присуствује седници, јер му је место са народом, поручио је вечерас на сједници Скупштине лидер Праве Марко Милачић.

- Све су маске пале. Ово је издаја вијека, издаја генерације. Дарко Пајовић је преварио опозиционе редове, а Дритан Абазовић нашу побједу. Дритан данас никог неће оборити, већ само себе и свој образ - додао је Милачић.

19.42 - Реаговали Радуновић и Јоковић

Вуксановић је, између осталог, назвала Владу "националистичком и фашистичком и издајничком" и рекла "Срећна вам слобода", мислећи на смјену Владе. Рекла је и да је Влада пала "оног дана на Белведереу", алудирајући на устоличење митрополита Јоаникија на Цетињу.

Она је додала и да ће Кривокапић завршити у затвору, те да је Отворени Балкан други назив за "српски свијет".

Славен Радуновић (ДФ) "захвалио" се посланици СДП јер ће, како је истакао, они који желе мањинску владу сада сигурно одустати од сарадње са СДП и њиховим сарадницима из ДПС.

Владимир Јоковић (СНП) истакао је да се за Владу може свашта рећи, али не и да је "националистичка и фашистичка".

19.35 - Посланица Драгиња Вуксановић Станковић (СДП) поручила је мањинској влади да може да сања о Темељном уговору са СПЦ, попису и Отвореном Балкану и да ће је због тога смијенити.

19.23 - Дамир Шеховић (СД) рекао је да нема дилеме да "нас минути дијеле од изгласавања неповјерења Влади која је показала да није у стању да управља Црном Гором, али ни да је баци на кољена".

18.47 - Владимир Мартиновић (Демократска Црна Гора) рекао је да Посланички клуб Демократске Црне Горе неће гласати против смјене ове Владе не због тога што бране било чију фотељу.

- Не због тога што не мислимо да се могло урадити боље и више, јер у сваком послу се може урадити и боље и више, већ то радимо је смо грађанима дали обећање да ћемо урадити све да сачувамо њихову изборну вољу од 30. августа 2020. Урадићемо то и због тога што ако данас падне ова влада улазимо у велику зону ризика да изборна воља дође у руку оних појединаца који касније, а налазе се у опозиционим клупама, могу се итекако играти са том изборном вољом - навео је Мартиновић.

17.35 - Радуновић (ДФ): Предложен нам је погрешан човјек за премијера

- За чињеницу да је Кривокапић дошао у позицију да буде премијер је свако од нас по мало крив. Предложен нам је погрешан човјек. Да смо тражили да тај кандидат прође пет итерација, што је он тражио од нас као потенцијалних министара, он не би прошао ни први. Грешка ДФ-а је што је човек који није талентован за политику дошао у позицију да формира власт - рекао је посланик ДФ Славен Радуновић.

Он је додао да се премијер Здравко Кривокапић око прављења Владе са свима договарао осим са људима из коалиције "За будућност Црне Гор"е, те да је је потрчао у загрљај лидера из друге двије коалиције.

17.10 - Владимир Јоковић (СНП) рекао је да ништа нису урадили против ове владе, испоштовали су је, али су од ове Владе остављени

- Можда зато што сам захтијевао на почетку да нико од министара и предсједник Владе не формира партију нити да може подржати неку партију - рекао је Јоковић.

16.50 - Министар Бојанић: Елементарна је обавеза да присуствујем сједници

Министар капиталних инвестиција Црне Горе Младен Бојанић поручио је да је његова елементарна обавеза да присуствује седници Скупштине на којој се расправља о предлогу за изгласавање неповјерења актуелној Влади Црне Горе.

16.40 - Шеф посланичког клуба Демократа Борис Богдановић каже да му све ово "личи на повратак у прошлост". Он је поручио доскорашњим коалиционим партнерима, "а сада новим партнерима ДПС", да ће их "купити и оставити када им не буду требали".

16.30 - Данијел Живковић (ДПС) рекао је да оно што је виђено претходних месеци не приличи одговорним људима.

- ДПС је признао резултате избора и пружио руке опонентима, али смо нагласили да непринципијелне коалиције, чији је циљ урушавање интегритета једне партије, не могу бити пут у боље друштво - рекао је Живковић.

16.00 - ДФ ће покренути талас ванинституционалне борбе за одбрану изборне воље

Посланик ДФ-а Милан Кнежевић је поручио дијелу тренутне владајуће већине да је ДФ спреман на разговоре, али да разговори могу бити само на равноправним основама и да нема више условљавања нити таргетирања представника српских странака као неподобних.

- У противном, могу ићи са ДПС у коалицију, а ДФ ће покренути талас ванинституционалне борбе против прекрајања изборне воље - поручио је Кнежевић.

Поновио је да ДФ не жели ни на који начин да сарађује са ДПС, осим када су у питању разговори о усвајању закона у Скупштини за које је потребна двотрећинска већина.

15.50 - Кнежевић: Највећи кривци Кривокапић и Абазовић

- Највећи кривци за ситуацију у којој се нашла Црна Гора су Здравко Кривокапић и његов албански брат Дритан Абазовић, који су направили савез против ДФ-а у манастиру Острог - рекао је посланик ДФ Милан Кнежевић, који на сједници говори у име те посланичке групе.

15.45 - Конатар: Кривокапићева Влада је од почетка мањинска

Захтјев за смјену Владе образлажио је посланик УРА Милош Конатар. Он је рекао да "нема одлуке која је довољно тешка када је у питању интерес грађана Црне Горе".

- Од почетка ова Влада функционише као мањинска. Често се дешавало да нисмо могли да дођемо ни до 41 гласа подршке, а не 49 за важне одлуке и избор кључних људи у правосуђу - изјавио је Конатар.

Он је рекао да је Кривокапићева влада историјска, јер је дошла после дугогодишње владавине ДПС, али и да је она досегла свој лимит и испунила свој циљ, да буде транзициона Влада која ће омогућити развлашћивање претходне лоше власти

15.20 - Сједници присуствује 78 посланика, а један посланик ДФ-а је онлајн.

Од представника Владе у сали је министар капиталних инвестиција Младен Бојанић.

Посланици Скупштине Црне Горе усвојили су дневни ред тако да ће се расправљати о неповјерењу 42. Влади Црне Горе.

За је гласало 43 посланика, против 12, а три су била уздржано. Гласало је укупно 58 посланика.

Премијер Здравко Кривокапић напустио је пленарну салу након што није усвојен дневни ред ванредне сједнице на којем је била тачка о скраћењу мандата Скупштини, које је тражила његова Влада.

15.02 - Посланици Скупштине Црне Горе расправљају о приједлогу опозиције и коалиције "Црно на бијело" да се гласа о неповјерењу Влади Здравка Кривокапића.

15.00 - Није прихваћен дневни ред о Владином приједлогу о скраћењу мандата Скупштини

Фото: in4s.net/ Лука Зековић, Вијести

Сједница о Владином приједлогу о скраћењу мандата Скупштини почела је скоро пет сати након првобитно заказаног термина.

14.45 - Обраћање Дритана Абазовића

14.30 - Одбор за политички систем, правосуђе и управу није данас подржао Приједлог Одлуке о скраћењу мандата Скупштине Црне Горе, који је поднијела Влада Црне Горе.

Подсјећамо, јуче је одржана прва од четири ванредне сједнице Скупштине Црне Горе, на којој је требало да се расправља о иницијативи премијера Здравка Кривокапића о разрјешењу вицепремијера, Дритана Абазовића.

Била је то једина тачка дневног реда који није добио потребан број гласова, што указује на могући исход осталих иницијатива.