latinica  ћирилица
31/01/2022 |  18:23 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

Посебна сједница НСРС - покушај да се отвори дијалог у БиХ (ВИДЕО)

Парламент Српске сутра разматра актуелну политичко - економску ситуацију у БиХ. О кризи која је настала након поступака Валентина Инцка и наметања спорног законског рјешења говориће посланици, лидери партија из Српске, али и предсједник ХДЗ-а Драган Човић. Своје учешће на посебној сједници одбио је лидер СДА Бакир Изетбеговић.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

За предсједника Парламента Недељка Чубриловића сутрашња сједница може бити полазна основа за рјешавање проблема у БиХ, за предједницу Српске Жељку Цвијановић - Народна скупштина је легитимно мјесто покретања дебате о овој теми.

Посебна сједница Народне скупштине о политичко - економској ситауцији још један је покушај отварања дијалога и полазна основа за рјешавање горућих питања у БиХ – став је предсједника Парламента Српске Недељка Чубриловића уочи скупштинског засједања. Не очекује конкретна рјешења, али за БХТ објашањава да се у актуелној кризи тежи ка постизању компромиса домаћих политичара без посредника, иако су, каже, међународни представници добродошли да подрже договоре.

- Један дио политичке сцене Босне и Херцеговине очекује да рјешење увијек дође са стране, па да буде или прихваћено, или наметнуто. Мислим да су та времена иза нас и да је дијалог, односно компромис једино рјешење за Босну и Херцеговину, уколико неко жели да Босна и Херцеговина преживи и да траје - навео је Чубриловић.

Из Српске подсјећају да је актуелну кризу у БиХ изазвао Валентин Инцко наметнутом одлуком о допунама Кривичног закона БиХ. Једна од тема скупштинског засједања биће и повратак српских представника у заједничке институције.

- Мислим да смо ту врло јасно поставили свој став и ту чини ми се недјељива позиција и позиције и опозиције, јединствен став а то је да треба да се елиминише узрок свих тих проблема, узрок или поводом зашто нема рада тих институција на нивоу БиХ у оном пуном капацитету. Тај рад постоји у дјелимичном капацитету и наши представници и даље онда када је то неопходно учествују у одређеним тачкама или засједања. Ми морамо отклонити оно што је разлог што је узрок, окидач великих проблема кризе у БиХ, а то је наметање закона односно измјена и допуна Кривичног законима од стране Валентина Инцка - навела је предсједница Српске.

Легитимно мјесто покретања различитих процеса и вођења политичке дискусије је Народна скупштина Српске, која је и раније била адреса са које се слао позив за дијалог представницима друга два конститутивна народа.

Предсједница Цвијановић подсјећа да је политичко Сарајево махом игнорисало српске иницијативе, па се комуникација о актуелним питањима водила углавом путем медија.

- НСРС и прошле године у мају доносила закључке којима је жељена да покаже своју опредјељеност и институција Републике Српске, саме Народне Скупштине да се води разговор, дијалог о оптерећујућим питањима у оквиру БиХ. Међу тим закључцима био је један који је сугерисао предсједнику Републике да позове све актере на дијалог и разговор, ја сам то учинила у складу са скупштинском закључима. Нажалост ми смо добили позитиван одговор само од хрватских политичких партија, представника који су рекли да су увијек разговоре, да причају о томе шта су то проблеми, могућа рјешења али смо добили негативан одговор кад је у питању бошњачка политичка сцена - поручила је Цвијановић.

Позив за посебну сједницу упућен је и лидерима СДА и ХДЗ-а БиХ Бакиру Изетбеговићу и Драгану Човићу који имају своје посланике у Парламенту и делегате Вијећу народа Републике Српске.

Посланицима ће се обратити Драган Човић, али не и Бакир Изетбеговић који је одбио позив. Предсједницима политичких партија из Републике Српске биће омогућено обраћање у трајању до двадесет минута.