latinica  ћирилица
25/08/2021 |  19:32 ⇒ 21:18 | Аутор: РТРС

Режим преласка границе са Црном Гором остао исти (ВИДЕО)

Црна Гора је од јуче ревидирала мјере за спречавање ширења корона вируса. Добра вијест за држављане Босне и Хереговине је да је режим преласка границе остао исти - без посебних услова и ограничења.
Гранични прелаз Ситница - Фото: архив
Гранични прелаз СитницаФото: архив

На црногорско приморје држављани Босне и Херцеговине и земаља региона, и даље могу без икаквих ограничења - граница је и након доношења нових мјера остала отворена.

- Услови су непомијењени за грађане БиХ и земаља региона, којима је омогућен безуслован улазак у Црну Гору.  За путнике из других земаља исто нема услова ако су били најмање 15 дана у земљама окружења, а ако долазе из своје земље, онда морају посједовати један од доказа из националне дигиталне ковид потврде - рекао је Дејан Јанковић, командир Станице граничне полиције Херцег Нови.

Оно што су обавезни сви који бораве на црногорској ривијери је придржавати се просписаних епидемиолошких мјера, посебно оних које се односе на масовнија окупљања и боравак у затвореном, гдје је неопходно имати доказ о вакцинацији, негативан тест или потврду о преболованом вирусу.

Туристички радници апелују на поштовање прописаних епидемиолошких мјера, како би се више него добра сезона наставила и у септембру. 

Полако се подвлаче црте за сезону и праве планови за септембар и октобар. По бројакма, јул и август су на црногорском приморју премашили рекорде из 2019. године. Свуда су се биљежиле гужве од граничних прелаза до смјештајних капацитета.

Даница Бањевић, директорка Туристичке организације Тиват истиче да је од јула до августа у Тивту боравило 9.440 гостију што је, како каже, 15 одсто више него у 2019. години.

За оне који у септембру планирају посјету црногорској обали, корисна информација је да, у случају заразе ковидом, током боравка у овој земљи, имају право на бесплатну медицинску заштиту и помоћ.