latinica  ћирилица
18/08/2021 |  17:29 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Шта је разлог за несташицу пилећег меса на тржишту Српске? (ВИДЕО)

Све је мање пилећег бијелог меса у фрижидерима тржних центара.

Купци у недоумици, питају шта је разлог?

Узрок несташице пилећег бијелог меса, забрана увоза из Турске због неисправности.

Још један разлог за несташицу је и велика потражња доласком наших људи из дијаспоре.

Домаћи произвођачи перади годинама муку муче како да производ пласирају на тржиште. Домаћа пилетина била је испод цијене, јер су тржиште преплавили производи из увоза. Многи су одустали од производње јер се пилетина по ниској цијени, највише увозила из Турске и Бразила.

Када је због неисправности пилетине обустављен увоз из Турске - несташица на полицама.

Тада су домаћи произвођачи морали надомјестити количине и за прераду и за продају свјежег меса. Због чега је недовољно меса у маркетима - трговци су нас упутили да одговор потражимо од дистрибутера.

- Потрошачи не требају да буду у паници. Неће фалити пилећег бијелог меса. Искрено, нисмо очекивали баш овакву потражњу. Пилећи циклус од јаја до пилета је 60 дана. Не можемо ту дјеловати баш брзо. Ја гарантујем да ћемо кроз 10-ак дана, док се људи из дијаспоре врате и док природно падне потражња, имати довољно робе на полицама - објаснио је Велибор Поповић, директор Перутнине Птуј, Србац

Међутим, то није и једини проблем. Грађани се жале да цијена филеа, посљедњих мјесеци, вртоглаво расте.

Вишим цијенама допринијела је и суша која је проузроковала раст цијена сточне хране.

Ипак, вишим цијенама кумовала је забрана увоза неисправног пилећег меса из Турске која никад није добила дозволу за извоз у Европску унију.

Упркос томе, на наше тржиште је месо сумњивог поријекла, замрснуто па одмрзнуто, стизало годинама. Примјера ради, килограм фелеа бијелог меса увозио се по цијени од два евра. То је домаћу производњу бацило на кољена, а сада је суочена и са растом цијена сировина.

- Оно што је све нас изненадило и што је озбиљан проблем су цијене сировина, које су отишле високо. Цијене кукуруза, нпр. са 300 на 500 марака по тони. То је један разлог зашто су цијене више, а не ради се о некаквом екстра профиту. Други разлог су ниске улазне цијене филеа из Турске, испод реалне произвођачке цијене - додаје Поповић.

Бијело месо увезено из Турске требало је да служи искључиво за прераду, међутим, није. Зато су ове године сви - и надлежни, и произвођачи, спријечили да смрзнути филеи из Турске умјесто у преради, заврши на тржишту као свјежи производи, што може да уништи домаћу производњу.

Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Српске, каже, између осталог, да ово јесте промоција домаће производње, посебно кад су у питању производи којима можемо да задовољавамо квалитет и количином и цијенама.

И у наредном периоду, фокус ће бити на домаћој производњи пилетине, а не на увозу из других земаља, увјеравају из Привредне коморе.

Јер, готово сви наши живинари сточну храну сами производе или је увозе из Србије.