latinica  ћирилица
13/07/2021 |  18:41 ⇒ 14/07/2021 | 09:04 | Аутор: РТРС

Иваница код Требиња - имају највећи број базена по глави становника, а немају водовод (ВИДЕО)

Насеље Иваница на југу Херцеговине, на самој граници са Хрватском, куриозитет је по много чему па и по томе што држе својеврсни рекорд за рубрику "вјеровали или не".
Иваница код Требиња - Фото: РТРС
Иваница код ТребињаФото: РТРС

Наиме на Иваници, која има свега 300 сталних становника, постоји близу педесет базена, али не и вода.

Мањег насеља са више базена нема надалеко. Рекло би се да се овдје живи у обвиљу воде. Али не, Иваница нема водовод.

- Људи су купили земљу за виле са базенима и погледом на море, и у бољу бидућност. Поглед је ту, али нема воде - каже Мубина Ван Вен Исовић, власница ХПМ некретнине.

Муку муче и изнајмљивачи луксузних вила с погледом на море.

- Да бисте напунили један базен, трошкови су, зависно од величине, од 600 до 1.000 КМ - додала је она.

Мјештани кубик воде са превозом плаћају невјероватних десет марака.

- Велики су трошкови. 100 КМ дође цистерна 11 кубика и то траје можда двије седмице за петочлнау породицу - каже мјештанин Борислав Колак.

Свака кап воде овдје дошла је или с неба - кишом па у чатрње, или је довезена цистернама из 20 километара удаљеног Требиња.

- Невјероватно, у 21. вијеку да немамо воде. Људи праве милионске виле, а ми немамо основно - воду - наводи Јована Павловић.

Данило Мендегања, предсједник Савјета МЗ Иваница, истиче да је то велики и трошак и обавеза.

Планови за водоснабдијевање Иванице, која је до 1995. припадала општини Требиње, а сада федералној општини Равно, трају од прије рата. Радиле су се бушотине, премјеравала земљишта, али без резултата. Посљедња идеја је да се вода доведе из Дубровника - са изворишта ријеке Омбле.

- Ми смо у изради пројектне документације схватили да воду можемо довести само из Хрватске - рекао је Андрија Шимуновић, начелник општине Равно.

Али ријеч је о огромном и скупом пројекту који, иако приоритет за локалну заједницу и мјештане, то неће бити и за оне који треба да све финансирају, и до даљњег остаје, како то народ каже "на дугом штапу" . Зато ће и поглед на море, од кога се у корона кризи све слабије живи, и даље имати своју специјалну цијену.