latinica  ћирилица
02/07/2021 |  22:34 | Аутор: СРНА

Требиње: Фестивал фолкора окупио 800 учесника из земље и региона

Свечаним дефилеом учесника и наступом у Дучићевој улици вечерас је у Требињу почео осми Међународни фестивал ветерана фолклора, извођачких ансабала, пјевачких група и солиста "Вече фолклора поред Требишњице", а овогодишња смотра окупила је 800 фолклориста из БиХ и региона.
Вече фолклора поред Требишњице - Фото: СРНА
Вече фолклора поред ТребишњицеФото: СРНА

У име организатора Ансамбла националних игара "Јован Дучић" Небојша Ратковић се захвалио граду Требињу и Електропривреди Републике Српске која је као генерални спонзор дала подршку Фестивалу.

- Спојили смо младост и искуство овдје се на сцени приказују извођачки А састави, вокалне групе, солисти, женске и мушке пјевачке групе који ће да прикажу вечерас шта су донијели из својих крајева - каже Ратковић.

Ратковић је истакао да је Фестивал такмичарског и ревијалног карактера, а најбољима ће сутра бити уручене златна, сребрна и бронзана статуа Јована Дучића.

Он је додао да ће први пут награда Јован Дучић бити додијељена и најбољем оркестру.

Замјеник градоначелника Требиња Дражен Бошковић рекао је новинарима да је након годину дана овај фестивал први међународног карактера који се одржава у широј регији, те да ће велики број квалитетних ансамбла презентовати у Требињу шта знају и како чувају фолклор, културу и традицију.

- Град Требиње је дао максималну подршку Фестивалу у сарадњи и организацији са Ансамблом националних игара "Јован Дучић". Очекујемо да ће учесници презентовати богато културно-историјско насљеђе и традцију српског народа у Требињу, а касније у својим срединама и у широј регији - рекао је Бошковић.

Предсједник Културно-умјетничког друштва "Пионир" из Зрењанина Радован Молдован рекао је новинарима да му је драго да су поново у Требињу, те да ће се вечерас представити играма из Баната, а сутра русинским.

Свечани дефиле учесника фестивала улицама Требиња планиран је и за сутра од 19.00 часова, а од 20.00 часова и концерт у Дучићевој улици. У случају кише ове манифестације биће одржане у Спортској дворани "Милош Мрдић".