latinica  ћирилица
24/06/2021 |  10:58 ⇒ 12:46 | Аутор: СРНА

Додик: Резолуције о Сребреници доносе они који не поштују истину (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да они који доносе резолуције, декларације и законе о забрани негирања наводног геноцида у Сребреници то сигурно не би требали чинити да се геноцид и догодио, те указао на потребу предсједника Црне Горе Мила Ђукановића да "пере савјест када му не иде на унутрашњем и спољном плану тако што ће сатанизовати Србе".

- Ако је нешто чињеница онда се не треба и не може негирати, али очито то није чињенично, па се онда траже резолуције, декларације, доносе закони...и покушавају да то овјековјече као своју истину. Ми то никада нећемо и не смијемо дати - рекао је Додик за Телевизију Пинк.

Он је нагласио да се парламент Црне Горе безочном одлуком да усвоји Резолуцију о Сребреници умијешао у унутрашње ствари БиХ, а да се при том није бавио злочинима који су чињени на територији саме Црне Горе.

- То није догађај који се десио на простору Црне Горе, али треба поменути да су Ђукановић и његова свита у том периоду били логистичка база за многе операције које су се дешавале и на простору БиХ и да је његова потреба да пере савјест када му не иде на унутрашњем и спољном плану тако што ће сатанизовати Србе - рекао је Додик.

Додик је рекао да је поруку да нису добродошли у Републику Српску сви они који су гласали за резолуцију послао јер Српска "мора да узвраћа са стварима које су могуће".

- Ми смо изазвани, ми не предузимамо никаву акцију, то је реакција на једно срамно понаше. Неки тамо који себе називају либаралима стали су на страну Ђукановићеве партије и манифестовали се национално, као што је тај Дритан /Абазовић/, који нема никакаве везе са оним што представља него је скривени националиста који на овај начин има однос према српском народу. Ту се ништа није промијенило ни код неких других као што је предсједник Скупштине /Алекса Бечић/ - рекао је Додик.

Он је нагласио да су за њега неупоредиве приче о Сребреници, гдје се није догодио геноцид, са оним што се догодило Србима у Јасеновцу и осталим стратиштима у Другом свјетском рату, а гдје геноцид никада није проглашен.

- Сада имамо ситуацију да они који су чинили над српским народом сада покушавају да му импутирају управо ту категорију и да након тога, наравно, сатанизују цијели српски народ. За мене је неупоредиво упоређивати у било којој корелацији Сребреницу и Јасеновац, поготово имајући у виду чињеницу да је међународна комисија, гдје су били веома еминентни стручњаци, утврдила да ријеч геноцид не може ићи испред догађаја у Сребреници јер не постоји ниједна квалифакација која се тражи - рекао је Додик.

Он је нагласио да је у позадини резолуције коју је донио парламент у Подгорици сихронизована акција против Срба која траје дуго и нагласио да је историја Срба таква да је "ти наративи неће промијенити".

- Они који су једно вријеме живјели са нама или онима којима смо ми давали слободу у Првом свјетском рату, наивно вјерујући да ће они то дијелити са нама, крајем прошлог вијека су кренули да се на најсрамнији начин обрачунају са нама, сатанизујући нас у покушају да нас оптуже за причу о наводном геноциду - рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

Предсједник Независне међународне комисије која је истраживала страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године Гидеон Грајф изјавио је да се у Сребреници није догодио геноцид и тај термин треба да се избрише из историје, те да у догађајима у јулу 1995. године тамо није било више од 3.714 жртава Бошњака.

Грајф је навео да термин "геноцид" подразумијева намјеру, а да у овом случају није постојала никаква намјера и да у томе лежи разлика.

Извјештај те комисије Влада Српске примила је к знању 11. јуна, да би, упркос томе, Скупштина Црне Горе изгласала 17. јуна Резолуцију о забрани негирања наводног геноцида у Сребреници.