latinica  ћирилица
16/06/2021 |  10:07 ⇒ 17/06/2021 | 06:55 | Аутор: РТРС

Додик, Комшић и Џаферовић у Анталији; Екипа РТРС-а прати дешавања (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и чланови Жељко Комшић и Шефик Џаферовић наредна три дана бораве у Турској.

Сутра учествују на Самиту процеса сарадње у југоисточној Европи, а потом и на Анталија дипломатском форуму.

На маргинама Форума, састаће се са високим представником Европске уније за спољну политику и безбједност Жозепом Борељом.

Предвиђен је и састанак са предсједником Турске Реџепом Ердоганом.

Нема најаве о конкретнијим темама о којима ће бити разговарано на Самиту процеса сарадње у југоисточној Европи, али се претпоставља да ће, као и на претходних неколико самита, бити ријечи и о дијалогу Београда и Приштине, незваничним документима у којима се помиње могућност прекрајања граница ради рјешавања регионалних проблема, али и о БиХ.

Све ове теме оптеретиле су регионалне односе и биле су, у потпуности или дјелимично, и тема Самита Брдо-Бриони, Самита у Тирани, али и НАТО самита у Бриселу.

Анталија дипломатски форум почиње у петак. То је велики међународни догађај на којем учествује више од 10 шефова држава и више од 40 шефова дипломатија, али је он фокусиран превасходно на дипломатију.

Тема је иновативна дипломатија, а у фокусу је Африка, премда ће бити одржан и један панел који се односи на Балкан и могућост проналажења додатних начина сарадње. Тај форум ће бити прилика за сусрете предсједавајућег и чланова Предсједништва БиХ на маргинама, а најављена су два - са турским предсједником и шефом европске дипломатије.

Екипа РТРС-а прати дешавања у Анталији.