latinica  ћирилица
13/06/2021 |  21:50 | Аутор: СРНА

Српска застава на караули на Kошарама

Застава Србије, међу више застава Албаније, призор је са оштећене зграде карауле бивше војске Југославије на Кошарама, на објављеној фотографији на Инстаграм налогу "караула_косаре".
Чувена Караула Кошаре (фото:instagram.com) - Фото: Итар-тасс
Чувена Караула Кошаре (фото:instagram.com)Фото: Итар-тасс

- Чувена караула Кошаре! Свака част нашем пратиоцу који је на караулу истакао њену праву заставу - наводи се у објашњењу фотографије.

Караула Кошаре налази се на граници са Албанијом, око које су током сукоба 1999. године вођене велике борбе припадника тадашње војске Југославије са једне и припадника терористичке ОВК и НАТО авијације са друге стране.

Албански медији су објављујући фотографију навели да је снимљена и објављена неколико дана после 22. годишњице завршетка једне од "најславнијих битака ОВК".

      View this post on Instagram

A post shared by К О Ш А Р Е (@karaula_kosare)

Упућују критике послијератним властима у Приштини, тврдећи да фотографија са Кошара приказује срамотно стање карауле, на чијем је врху српска застава, додају да су постојеће албанске заставе поцијепане, преноси РТС.

Битка за караулу Кошаре на граници тадашње СР Југославије и Албаније сматра се највећом битком у новијој српској историји у којој је нешто више од 1.000 голобрадих српских војника, без довољно муниције, бранило домовину од напада снага које су бројале између 5.000 и 6.000 Албанаца и њихових помагача.

Највећи број српских снага на Кошарама чинили су војници на редовном одслужењу војног рока, просјечне старости између 19 и 20 година, а борили су се и Срби добровољци из иностранства и Козаци.

Битка на Кошарама вођена је од 9. априла на граничном прелазу Раса Кошаре, на граници тадашње СР Југославије и Албаније.

На Кошарама је погинуо 21 официр и подофицир, 50 младића на одслужењу војног рока, 13 војних обвезника и 24 добровољца, а рањено их је 256.

Битка је званично завршена 14. јуна 1999. године када се Војска Југославије повукла са Кошара на основу Кумановског споразума са снагама Кфора.