latinica  ћирилица
25/04/2024 |  13:10 ⇒ 13:50 | Аутор: СРНА

Бећковић: Нијемци опростили себи најстрашније злочине над Србима

Академик Матија Бећковић рекао је да су Нијемци, који заговарају доношење резолуције у УН којом би српски народ прогласили геноцидним, себи опростили најстрашније злочине над Србима.
Матија Бећковић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Матија Бећковић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

Он је навео да Срби који су висили на Теразијама у Београду за вријеме Другог свјетског рата 1941. године, никад нису ни помислили да ће они који су их објесили, тај народ звати геноцидним.

Бећковић је додао да српски народ називају геноцидним они који су доносили расне законе о истребљењу Срба, Јевреја, Рома.

- Замислите да су Срби на Бранденбуршкој капији обесили два Нијемца. Како би се они појавили пред очима свијета и како би то Нијемци знали да заувијек запечате. А себи су опростили најстрашније злочине од Крагујевца и Краљева до Бањице, а да не набрајамо Јасеновце, Јадовна, јаме из наше славне и свете географије, јамографије - рекао је Бећковић.

Приједлог резолуције о Сребреници, упркос противљењу Републике Српске, требао би се наћи на дневном реду Генералне скупштине УН почетком маја. Иницијативу за њено усвајање покренуо је бошњачки дио мисије БиХ при УН једнострано, без одлуке Предсједништва БиХ, уз спонзорство дијела западних земаља.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште.