latinica  ћирилица
11/06/2021 |  19:11 ⇒ 19:12 | Аутор: СРНА

Викић потврдио да је Матић ухапсио, а Херенда убио српске војнике

На суђењу за злочин над осам заробљених припадника ЈНА српске националности 1992. године у Великом парку у Сарајеву првооптужени Драган Викић изјавио је да је Давор Матић ухапсио припаднике српске војске у Швракином Селу, а касније је чуо да је Неџад Херенда убио затворенике.

Викић је посвједочио да је након информације о заробљавању српских војника чуо рафал, а послије и појединачне пуцње, те да је на ракрсници након тога са платоа могао видјети два или три тијела.

У свједочењу о догађају од 22. априла 1992. године, он је рекао да је био у Дому полиције и да га је секретарица информисала да је Матић заробио неке затворенике и да их доводи, а Викић му је рекао да их води у Централни затвор, преноси Бирн.

Према наводима првооптуженог разговор је трајао двије или три минуте, након чега је Матић отишао, а недуго затим су се чули пуцњи.

- Након пет-шест минута, чујем рафал, а послије и појединачне пуцње. Ја истрчавам из канцеларије и на улазу ме зауставља моје осигурање и говори да се вратим јер је можда у питању напад на полицију. Ја се вратим - навео је Викић и додао да је тада информисан да је Херенда убио затворенике.

Викић је испричао и да је тражио да га споје с Јусуфом Пушином да му каже шта се десило и ко је извршио ликвидацију војника који су били заробљени, а Пушина му је послије јавио да треба уклонити тијела, што је он одбио.

- Ја знам шта је склањање лешева и прикривање злочина. Онда ме опет зове и каже да ће их склонити Јука /Празина/. Тада тражим да сви наши људи одмах уђу у Дом и да нико не буде ту близу, јер су ми се тада упалиле лампице – неће бити увиђаја - рекао је Викић.

Он истиче да је са платоа испред Дома полиције на раскрсници могао видјети два или три тијела, док су друга била "вјероватно у парку".

У овом предмету оптужени су и бивши министар унутрашњих послова такозване РБиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Оптуженима је стављено на терет да су знали за заробљавање осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени рафалима из ватреног оружја.

Након убиства, тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем да се уклоне и прикрију докази.

Дјелимични посмртни остаци двојице убијених су пронађени, а за остацима осталих се још трага.

Наредно рочиште заказано је за 9. јули, када је планирано да Викића испита Тужилаштво.