latinica  ћирилица
11/06/2021 |  16:31 ⇒ 16:32 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Захвалност за подршку Русије

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је амбасадору Руске Федерације у БиХ Игору Калабухову честитку поводом 12. јуна – Националног дана Русије, изразивши дубоку захвалност за подршку коју Русија и њено руководство континуирано пружају Српској и српском народу у најважнијим питањима.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Она је изразила задовољство досадашњом сарадњом Српске и Руске Федерације, саопштено је из кабинета предсједнице Републике.

Цвијановић је истакла да се посебно цијени опредјељење Руске Федерације о досљедном спровођењу Дејтонског споразума, као и на изнесеним принципијелним ставовима руских представника у Савјету безбједности УН.

- Чврсто смо опредијељени да додатно ојачамо сарадњу Русије и Српске, као и братске везе наших народа - нагласила је Цвијановић.

Она је додала да је за Републику Српску и њене грађане од велике важности снажна и просперитетна Русија за коју је вежу традиционално пријатељство.

- Поводом Националног празника - Дана Русије, у име грађана Републике Српске и у своје име, упућујем Вам срдачне честитке и најбоље жеље за свеукупан напредак и благостање Ваше земље и свих њених грађана и упућујем изразе дубоког поштивања и уважавања - наводи се у честитки.

Дан Русије обиљежава се 12. јуна, на дан када је 1990. године одржан први Конгрес народних посланика Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике, на којем је донесена Декларација о државном суверенитету Русије.

Годину дана касније, 12. јуна одржани су први свенародни избори на којима је за предсједника изабран Борис Јељцин, који је 1992. године тај датум прогласио празником и нерадним даном.

Празник је званични назив – Дан Русије добио 2002. и слави се у цијелој земљи.