latinica  ћирилица
10/06/2021 |  11:56 ⇒ 12:25 | Аутор: sputniknews.com

УЕФА захтијева од Украјине да повуче спорне дресове

Унија европских фудбалских асоцијација наложила је фудбалској репрезентацији Украјине да уклони натпис "Слава херојима" са дресова на Европском првенству, саопштила је за Спутњик прес-служба УЕФА.

- Након даље анализе, конкретна комбинација ова два слогана јасно се сматра политичком по својој природи, са историјским и милитаристичким значењем. Због тога се овај конкретни слоган са унутрашње стране дреса мора уклонити за употребу на такмичарским утакмицама УЕФА - наводи се у саопштењу.

Раније је предсједник Украјинске фудбалске асоцијације Андреј Павелко представио нови дрес украјинског тима за учешће на ЕУРО 2020. На мајицама су исписане ријечи "Слава Украјини!" и "Слава херојима!", као и обрис Украјине са Кримом у свом саставу.

Међународна фудбалска федерација је, са своје стране, саопштила да ће остати неутрална у политичким питањима и нагласила да је питање дреса Украјине на европском фудбалском првенству у надлежности УЕФА.

Подсјетимо, слоган "Слава Украјини! Херојима слава!", настао је у периоду Другог свјетског рата, као поздрав чланова "Организације украјинских националиста" и "Украјинске устаничке војске", чији лидер је био Степан Бандера, који је сарађивао и са нацистима.