latinica  ћирилица
08/06/2021 |  22:06 ⇒ 09/06/2021 | 09:09 | Аутор: РТС

Кузмин: Зашто је Међународни трибунал остао слијеп и глув за одређене злочине? (ВИДЕО)

Представник Русије у Савјету безбједности Генадиј Кузмин оцијенио је да је пресуда против Ратка Младића наставак криминализиције Хашког трибунала и да је то постала мрља на угледу Механизма.

- Да ли је ико позван на одговорност због масовних бомбардовања цивилних мета, укључујући и град Београд и друге велике градове, за убиство и рањавање хиљада цивила, укључујући и новинаре београдске телевизије и кинеске Амбасаде - навео је током свог обраћања представник Русије у Савјету безбједности.

Упитао је због чега је Међународни трибунал "остао слијеп и глув за одређене злочине" и "зашто је окренуо главу пред очигледним злочинима косовских Албанаца и њихове случајеве рјешава Специјални суд на Космету".

Предсједник Механизма у Хагу Кармел Ађијус је на почетку седнице навео да је пресуда Ратку Младићу "врхунско достигнуће" суда те критиковао Србију што не сарађује са Механизмом.

На сједници учествују и председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић. Сједница се дјелимично одржава преко видео-линка због пандемије вируса корона.