latinica  ћирилица
08/06/2021 |  18:41 ⇒ 09/06/2021 | 00:11 | Аутор: РТРС

Званичници Српске сагласни: Трибунал потврдио улогу антисрпског суда (ВИДЕО)

Званичници Републике Српске тврде да потврђена пресуда генералну Ратку Младићу нема много везе са правом и правдом већ је још једном доказана антисрпска улога суда.
Република Српска (@Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Република Српска (@Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

Селективно се кажњавају Срби и војно и политичко руководство и тиме урушава повјерење у међународну правду. Помирење међу народима што је био основни циљ оснивања Хашког трибунала кажу није остварено.

Хашки трубунал остаће упамћен као синоним за неправду и политички суд, чији задатак није да допринесе помирењу, како лицемјерно тврде, већ да хиљадугодишњим пресудама Србима, опере савјест онима који су српском народу деведесетих година, у више наврата, испоручивали крстареће ракете и осиромашени уранијум, каже предсједница Српске Жељка Цвијановић.

- Што се тиче генерала Младића, он је у најтежим временима стао на чело војске која је одбранила Републику Српску и право српског народа на живот и слободу. Ту историјску чињеницу, као ни перцепцију нашег народа о генералу Младићу, не може да промијени ниједна пресуда свијета. Хашки трибунал још једном је потврдио да не суди према доказима, већ према националној припадности - рекла је Цвијановић.

Да пресуда нема много везе с правом и правдом, сматра и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик. И данашња пресуда, каже, доказује да основни циљ оснивања трибунала, а то је враћање повјерења међу народима, није остварен.

-  У БиХ је страдало укупно 96.000 људи, од тога Срба преко 30.000, а погледајте пресуде Хашког трибунала. Анте Готовина, Насер Орић, Атиф Дудаковић и још многи, заштићени овим механизмом неправде, ове пресуде гледају из својих кућа, а знамо какве су злочине починили над српским народом - навео је Додик.

Додик тврди да Хашки трибунал суди селективно, а многи су на одређеним стереотипима о рату у БиХ, градили каријере.

У Хашком суду се не суди по доказима нити је битан доказни материјал, већ је онако како је неко одлучио да треба да буде, изјавио је предсједник Владе Српске Радован Вишковић. Каже да је увијек за то да сви они који су починили злочин, треба да одговарају, али злочине нису чинили само на једној страни, већ их је било и на једној, и на другој и на трећој страни.

- Давно на овим просторима не влада ни право ни правда, јер да влада људи би имали право на правично суђење. Ја сам за варијанту да сви они који су починили злочин за њега одговарају, није само злочин на једној страни. То говоре жртве и на једној и на другој и на трећој страни. Ко је убио 23.000 српских жртава? - истакао је Вишковић.

Потврђивањем доживотне казне затвора, Хашки трибунал донио је сурову пресуду у којој су занемарени докази који генералу Младићу иду у прилог, сматра предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

- И ова пресуда као и многе раније донесене, не доприносе међунационалном помирењу него отежавају односе између Срба и Хрвата и Бошњака. Ово је још једна неправда, неправда према Србима. Уз све саосјећање са свим жртвама рата, али не може се испустити из вида да су пресудама међународног суда Срби једини кривци, па и за оно што се није десило - рекао је Чубриловић.

У осуди пресуде јединствени су и лидери странака у Српској. Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић каже да је Хашки суд потврдио да је суд политике, а не правде. Да су српске жртве остале без правде, сматра и предсједник СДС-а Мирко Шаровић.

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац оцијенио је да је међународно право, правду претворило у силу. И предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић поручује да ће неправда само ојачати Српску, упркос очекивањима њених противника.