latinica  ћирилица
08/06/2021 |  17:24 ⇒ 17:24 | Аутор: СРНА

Лукић: Постојала нада да ће жалбу и доказе погледати још неко осим судије Нијамбе

Адвокат одбране генерала Ратка Младића Бранко Лукић изјавио је за Срну да се одбрана надала да ће жалбу и доказе које је доставила прочитати бар још неко осим судије Приске Матимбе Нијамбе, предсједсавајуће Жалбеног вијећа, што се није десило па се потврдило да је суд у Хагу – суд неправде.

- Најлакше је тако - рекао је он након изрицања другостепене пресуде генералу Ратку Младићу на казну доживотног затвора.

Лукић је навео да би држава Србија сада требала да се ангажује да се генералу Младићу обезбиједе хумани услови и безбједно окружење за издржавање казне, као и да се заложе да се Срби који су издржали дио своје казне врате кућама.

Жалбено вијеће Механизма за кривичне судове у Хагу изрекло је данас некадашњем команданту Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу другостепену пресуду којом га је осудило на казну доживотног затвора.

Другостепена пресуда изречена је након што је размотрена жалба на првостепену, којом га је 2017. године Хашки трибунал осудио на казну доживотног затвора за ратне злочине у БиХ од 1991. до 1995. године.

Младић је и у првобитној пресуди проглашен кривим по 10 од 11 тачака оптужнице.

И у првој и у другој пресуди Младић је ослобођен оптужнице за геноцид у шест општина БиХ.