latinica  ћирилица
28/05/2021 |  09:06 ⇒ 09:34 | Аутор: РТРС

Превозници могу да конкуришу за помоћ Владе; Одобрено 1,6 милиона КМ (ВИДЕО)

Превозници у друмском саобраћају у Републици Српској од данас могу да конкуришу за помоћ Владе, а за ове намјене обезбијеђено је 1,6 милиона марака, изјавио је за РТРС министар саобраћаја и веза Недељко Ћорић.
Недељко Ћорић - Фото: РТРС
Недељко ЋорићФото: РТРС

Ћорић је истакао да је Уредба Владе о поступку додјеле средстава помоћи превозницима у друмском саобраћају објављена у Службеном гласнику, да на снагу ступа данас, и да превозници имају рок од 30 дана да конкуришу за додјелу средстава.

- Овом уредбом су обухваћена искључиво привредна друштва која имају сједиште или пословне јединице у Републици Српској, а морају да испуњавају услов да су имали пад промета за више од 20 процената у односу на јануар или фебруар претходне године јер су то мјесеци на којима се врше упоредне анализе - рекао је Ћорић.

Други услов, напоменуо је министар, је да у прва четири мјесеца ове године нису смањили број запослених радника у односу на 31. децембар 2020. за више од 20 одсто, те да су за те раднике уредно уплаћени порези и доприноси.

Министар Ћорић је нагласио да ће, према процјени ресорног министарства, помоћ износити око 1,6 милиона КМ или око 400 хиљада КМ по једном мјесецу и да је то помоћ у складу са могућностима буџета.

- Свака помоћ превозницима је добродошла, а ово је заиста значајна помоћ и циљ нам је да одржимо овај сектор који нам је неопходан за функционисање привреде. Пандемија неће вјечно трајати, а имамо назнаке да ће кренути међународни превоз путника. Очекујемо да ће Европа убрзо дефинисати услове за улазак у ЕУ. То би било олакшање за превознички сектор, као и за гране туризма као што су туризам, хотелијерство и угоститељство - истакао је Ћорић.