latinica  ћирилица
24/05/2021 |  12:57 ⇒ 13:15 | Аутор: РТРС

Потписан меморандум о оснивању сајбер академије

Меморандум о разумијевању између Владе Републике Српске и израелске компаније Елта системи с циљем успостављања сајбер академије, која ће обучавати и оспособљавати студенте за стицање знања и вјештина у области кибернетичке безбједности, потписан је данас у Бањалуци.
Потписан меморандум о оснивању сајбер академије - Фото: РТРС
Потписан меморандум о оснивању сајбер академијеФото: РТРС

Меморандум су потписали министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић и директор Сајбер сектора за маркетинг и пословни развој компаније Елта системи из Израела Рои Шапошник. 

- О значају потписивања меморандума говори и општа статистика на свјетском нивоу, која каже да ће у овој години потреба за профилима из кибернетичке безбједности бити око 3,5 милиона извршилаца. Потребе на јединственом дигиталном тржишту ЕУ су такође огромне, а ријеч је о 400.000 радних мјеста, што довољно говори колика је потражња на европском и свјетском нивоу за профилима у овој области - каже Рајчевић.

Истакао је да је циљ у Српској да Бањалука и Српска постану центар кибернетичке безбједности и ове врсте ИТ индустрије.

- У ту сврху планирамо да у сарадњи са партнерима из Израела организујемо и оснујемо сајбер академију која ће из године у годину продуковати профиле ове врсте - рекао је Рајчевић и нагласио да, о каквој компанији је ријеч, довољно говори чињеница да државу Израел прати репутација "сајбер нације".

Вјерује да ће у догледно вријеме у сарадњи са домаћим образовним институцијама, попут Електротехничког факултета Универзитеа у Бањалуци размотрити све модалитете.

- Уколико све буде ишло по плану у вези са оснивањем сајбер академије, до прољећа наредне године могли организовати и тренинге уз физичко присуство тренера. До тада би радили на финансијским, логистичким и инфраструктурним претпоставкама за то - рекао је Рајчевић.

Шапошник је нагласио је да је потписивање меморандума историјски тренутак за Израел и Српску.

Он је рекао да су Елта системи лидери у сајбер домену у свијету и додао да ће заједнички бити омогућено развијање способности за рад у сајбер домену.

Шапошник је захвалио предсједавајућем и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, министру Рајчевићу, амбасадору БиХ у Израелу и амбасадору Израела у БиХ за велики рад у активности у спајању ових земаља.