latinica  ћирилица
17/05/2021 |  18:28 ⇒ 18/05/2021 | 08:59 | Аутор: РТРС

Ко у Дервенти мјесецима кочи обнову школе оштећене у земљотресу? (ВИДЕО)

Основна школа "Никола Тесла" у Дервенти, која је највећа и једна од најстаријих на подручју града, оштећена је у земљотресу крајем прошле године. У функцији није већ пети мјесец, а на реконструцију се још чека. Због тога, хиљаду малишана наставу похађа у другим школама на подручју града.
ОШ "Никола Тесла" Дервента - Фото: Facebook
ОШ "Никола Тесла" ДервентаФото: Facebook

Земљотрес крајем прошле године који је погодио Петрињу, осјетио се и на подручју Дервенте. Највећу штету претрпјела је Основна школа "Никола Тесла", због чега су школска врата за све њене ђаке од тада затворена. Ученици ове школе наставу прате у другим школама.

- Сад се поставља питање - какво ће бити рјешење за идућу школску годину, јер и поред пријатних домаћина у друге двије школе, дјеца се надају повратку у своју школу, да ли у неку нову или реконструисану стару - рекал је Биљана Теофиловић, предсједница Савјета родитеља ОШ "Никола Тесла".

Иако је пети мјесец од земљотреса, на реконструкцији ове школе се не ради! Да ли је њена реконструкција уопште предвиђена Планом капиталних улагања у 2021. години!?

- Нажалост, Супштинска већина је својим амандманима преусмјерила средства на друге пројекте, а избјегло се пројектовање - саме санације школе и тиме је онемогућено даље да се иде у правцу санације - навео је Славен Гојковић, предсједник Клуба одборника Социјалистиче партије у Скупштини града Дервента.

Одлуком Скупштинске већине предвођене СДС, 1. 100 000 марака требало би да буде уложено у села, а нешто мање од 300.000 марака у град. Коалиција предвођена СНСД-ом истиче да реконструкција школе, свим одборницима треба бити приоритет.

- Морам да кажем да нико од нас није против асфалтирања сеоских путева, али да то тренутно није приоритет. На самој сједници Скупштине града, ми смо покушали да утичемо на колеге одборнике Супштинске већине да одустану од брисања тако зачајих пројеката - техничке документације, јер нама свима опште добро треба да буде изнад личног интереса - истакла је Маја Перјановић, замјеник предсједника Клуба одборника СНСД у Скупштини града Дервента.

И поред турбулентне политичке ситуације у граду, сигурност и будућност ученика свима мора бити на првом мјесту.

- Је ли то штета по општу ствар? Не, то никога не интересује, људе појединачно интересује - категоричан је Милорад Симић, градоначелник Дервенте.

- Чуди ме само што ту има људи који се баве просвјетом - наставници, професори, да они нису увидјели тај проблем овог свега што нам се дешава и на који начин морамо организовати нашу наставу - поручио је Љубиша Ђурић, директор Основне школе "Никола Тесла" у Дервенти,

Одборница ПДП-а Сања Димитрић, тврди да су издвојена средства за реконструкцију школе.

- У буџету града за рјешавања овог проблема, издвојено је 200.000 марака, а остатак средстава би било обезбјеђено од стране министарства - сматра Димитрићева.

Градоначелник Милорад Симић, ове тврдње демантује.

Наводи да Димитрићева говори о предложеном амандману од стране коалиције предвођеном СНСД-ом, те да је тих 200.000 марака намијењено за суфинансирање реконструције, а не за израду пројекта. Предложеним Планом капиталних улагања било је предложено 60.700 КМ за израду пројекта, а не за суфинансирање реконструкције. Покушали смо остварити и контакт са предсједником Скупштине града Дервента Мирком Земуновићем, међутим, безуспјешно.