latinica  ћирилица
17/05/2021 |  17:48 ⇒ 18/05/2021 | 08:59 | Аутор: РТРС

Српска и Србија почињу градњу највећег инфраструктурног пројекта - ХЕ Бук Бијела (ФОТО/ВИДЕО)

Премијери Републике Српске и Србије, Радован Вишковић и Ана Брнабић, положили су камен темељац за изградњу хидро-електране Бук Бијела, прве од три хидро-електране система "Горња Дрина".
Предсједници влада Српске и Србије - камен темељац за изградњу Хидроелектране „Бук Бијела“. - Фото: Тwitter
Предсједници влада Српске и Србије - камен темељац за изградњу Хидроелектране „Бук Бијела“.Фото: Тwitter

Ово је заједнички пројекат Српске и Србије, вриједан скоро 220 милиона евра. Очекује се да ће бити завршен прије рока од шест година. То је један од најважнијих историјских пројеката, а на њега се чекало више од 60 година.

Тамо гдје су радови стали готово прије пола вијека данас су настављени.

Полагањем камена темељца премијери Српске и Србије и ресорни министри озваничили су почетак изградње великог пројекта вриједног 220 милиона евра- Хидроелектране Бук Бијела.

Радови би требало да буду завршени за четири године. Ова хидроелектрана годишње ће производити више од 330 гигават часова електричне енергије. Заједнички инфраструктурни подухват како је оцијенио премијер Радован Вишковић , значи живот, повезивање, опстанак и просперитет.

Електропривреда Србије финансира са 51 одсто, а Електропривреда Српске са 49. Бук Бијела је само почетак , јер ће бити грађене и још двије хидроелектране Фоча и Паунци у склопу хидроенергетског система Горња Дрина.

- Вриједности 520 милиона евра, са производњом на годишњем нивоу од више од 700 гигават-часова електричне енергије. - рекао је Вишковић.

Ово најбоље одражава карактер сарадње , каже српска премијерка Ана Брнабић. Сматра да је ово доказ да Српска и Србија имају снагу за нове пројекте.

- Ово нам даје енергију да размишљамо о много већим стварима и пројектима и много бољој перспективи за све грађане који живе на овом простору - истакла је Брнабићева.

А ово ће и те како бити значајан пројекат за становнике Фоче и околних општина и у току изградње.

- Ово ће препородити овај крај , препородиће буџет локалне заједнице, да људи могу да нађу посао у овим активностима - рекао је Лука Петровић, директор ЕП.

Начелник Фоче Милан Вукадиновић истакао је да ће у процесу изградње бити ангажовано 100 људи и 100 машина, и да ће од тога сви имати користи.

Овим пројектима, осим економског отвара се и ново поглавље живота , рада и сарадње, сагласни су и министри енергетике Српске и Србије.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је изградња Хидроелектране Бук Бијела важан пројекат којим се отвара ново поглавље заједничког рада и који ће допринијети економском развоју и Српске и Србије.

- Дрина је ријека свих нас, која нас спаја и зато је данашњи дан историјски, јер данас почињемо радове, завршићемо их прије рока и показати шта значи заједнички рад и ефикасност - рекла је Зорана Михајловић министарка енергетике Србије.

Изградња хидроелектрана овог типа важна је за енергетску безбједност,али и за заштиту животне средине. Мање утичу на екологију него термоелектране.

- Ако ћемо да идемо у зелену транзицију више енергије из обновљивих извора уз мање загађености и пратимо Зелену агенду ЕУ онда то значи да ћемо се морати полако искључивати из система наше термоелектране - рекла је премијерка Србије.

Вишковић је истакао да Српска данас има више од 60 одсто производњу електричне енергије из термоелектрана. 

- Тај проценат се мора убрзано смањити како не би дошли у немилост оних који се данас труде да овај пројекат оспоре - истакао је Вишковић.

Званичници Српске и Србије надају се да ће се у првом кварталу сљедеће године отворити још једно велико заједничко градилиште, да ли за аеродром у Требињу или аутопут од Раче до Бијељине.