latinica  ћирилица
17/05/2021 |  17:28 ⇒ 18:10 | Аутор: РТРС

Рајчевић-Ружић: Већа подршка Владе Србије пројектима у Српској (ФОТО)

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајечевић и министар просвјете, науке и технолошког развоја Србије Бранко Ружић договорили су се данас у Источном Сарајеву да Влада Србије повећа своје учешће у финансирању Андрићевог научноистраживачког института у Вишеграду.
Срђан Рајчевић - Фото: СРНА
Срђан РајчевићФото: СРНА

Рајчевић је рекао да је Ружић предложио да се учешће Владе Србије у односу на научноистраживачки институт Андрићград повећа, а детаље ће даље договорити у билатералним сусретима између њих двојице и стручних служби министарстава. 

Он је истакао да су након заједничке сједнице влада Републике Српске и Србије, њих двојица током билатералних разговора дошли до нових идеја за сарадњу. 

Ружић је рекао да је истакнуто низ драгоцјених тема на пољу сарадње научноистраживачког рада, размјене позитивних искустава, асистирања Србије у реализацији важних пројеката, попут пројекта научнотехнолошког парка у Бањалуци имајући у виду да је Србија са четири научнотехнолошка парка успјела да направи крупан искорак на пољу, не само научно и технолошког развоја, него и на пољу останка младих научника и стручњака у Србији. 

- Очекујем да се један такав модел примијењен у Републици Србији одрази на младе стручњаке - рекао је он.