latinica  ћирилица
17/05/2021 |  16:44 ⇒ 16:44 | Аутор: РТРС

Наставити заједничко обиљежавање значајних датума

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Дарија Кисић Тепавчевић оцијенила је данас у Источном Сарајеву да је веома битно заједничко обиљежавање значајних историјских датума Србије и Републике Српске.
Дарија Кисић Тепавчевић (фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Дарија Кисић Тепавчевић (фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

Тепавчевићева је појаснила да се већ четири датума заједнички обиљежавају, те да ће у наредном периоду услиједити иницирање заједничког обиљежавања још два значајна датума.

- Иницираћемо и обиљежавање 9. јула - Невесињска пушка и 15. септембра - Дан српског јединства, слободе и националне заставе - рекла је Тепавчевићева на конференције за новинаре након билатералних састанака одржаних послије заједничке сједнице влада Републике Српске и Србије, која је одржана у Источном Сарајеву.

Она је оцијенила одличном сарадњу министарства на чијем је челу и Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Тепавчевићева је подсјетила да у области социјалног осигурања постоји потписан споразум још од 1. јанура 2004. године, те да се у области социјалне заштите свакодневно сарађује.

Она је изразила задвољство због одржавања данашње заједничке сједнице и додала да се пријатељски дух осјећа приликом сваке изговорене ријечи, те да се види дугогодишња традиција у сарадњи.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је новинарима да између ова два министарства нема отворених питања, те захвалио Влади Србије за финансијску помоћ од 1,5 милиона евра за развој предузетништва лицима млађим од 30 година.

- У области пензијско-инвалидског осигурања потписано је више протокола. Фонд Српске имао је раније дуговања према пензијско-инвалидском осигурању Србије. Она су реализована и остала је још једна рата, која ће бити реализована у овој години - рекао је Милуновић и појаснио да се проблем јавио када су се појавили дупли корисници који су оставривали право на личне и на породичне инвалиднине и у Србији и у Републици Српској.