latinica  ћирилица
17/05/2021 |  14:40 ⇒ 19:41 | Аутор: РТРС

Вучић након самита: Око промјене граница није било сагласности

На састанку лидера Западног Балкана у оквиру процеса Брдо-Бриони Србија је прихватила предложене закључке, али да око промјене граница није било сагласности, истакао је предсједник Александар Вучић.
Лидери земаља западног Балкана (фото: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Лидери земаља западног Балкана (фото: instagram.com/buducnostsrbijeav)

Александар Вучић је, након пленарне сједнице, навео да је најважније да постоји концезус да се цијели регион налази на европском путу и да треба заједнички да се на томе ради.

- Подржали смо намјере, жеље и претензије других на Западном Балкану за отварањем датума за преговоре и визном либерализацијом. Било је много ствари око којих нисмо били сагласни, а једно питање које је било кључно, било је питање промјене граница око чега није било сагласности - истакао је Вучић.

      View this post on Instagram

A post shared by Александар Вучић (@avucic)

 

Како је објаснио, у региону поједини на два различита начина тумаче мијењање граница, онако како се њима свиђа, а Србија сматра да не треба да се мијењају ван правила која су установили.

- Србија се увијек залагала за немијењање граница признатих од УН, организације која је универзално тијело, а не да се према границама опходи како која земља жели по систему једном може промјена, сутра не може. Та наша иницијатива није прихваћена, а остатком текста смо задовољни - додао је Вучић.

Истакао је да су неки други тражили много више и много су незадовољнији, али како каже састанак је био пристојан и добар,  уз много реплика.

- Али на то смо навикли. Прије свега их је било између Београда и Приштине, свих нас са Сарајевом, и унутар БиХ. Ништа ново - казао је Вучић.