latinica  ћирилица
16/05/2021 |  19:13 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Касни берба јагода, а и приноси мањи (ВИДЕО)

Неочекивано хладно прољеће успорило је развој раног воћа, па у Семберији касни берба јагода. Произвођачи сматрају да ће и приноси бити нешто мањи него претходних година, али се надају да ће уз нешто вишу цијену успјети да остваре зараду.
Јагоде - Фото: РТРС
ЈагодеФото: РТРС

Прве овогодишње домаће јагоде на пијаци коштају осам марака за килограм, што је изнад уобичајене цијене средином маја. Берба касни због хладних дана, како на отвореном пољу, тако и у пластеницима.

Чедомир Радовановић, из Велике Обарске, каже да је хладноћа успорила вегетацију, због чега су имали доста проблема да опораве биљке и врате их у живот.

- Ево, сад видимо посљедице те зиме. На овим првим плодовима појављују се деформитети - појашњава Чедомир.

Породица Радовановић јагоде узгаја на површини од осам дунума. Због ниских температура морали су више новца да уложе у ђубрива и заштитна средства. Очекују да ће принос бити мањи за 20 одсто.

- Видјећемо која је штета и колико ће бити смањен принос, а дефинитивно хоће. Наша очекивања су да буде 12 до 13 тона јагоде, рачунајући ту и штету. Подизање овог засада нас је од прошле године коштало око 15.000 марака - рекао је Чедомир.

Предузеће Агроплан и ове године има у продаји органски узгојене јагоде из пластеника. Очекивали су да ће прве плодове убрати нешто раније, али је и овдје сазријевање каснило због хладноће.

Љиљана Јанковић, директорка Агроплана Бијељина, каже да су кренули с првим јагодама на тржиште, али да нису задовољни 
приносом, јер је прошла година била много боља.

- Све је узроковано хладним временом које је успорило раст, као и само опрашивање, јер су пчеле због хладноће биле мање активне - наводи она.

На тржишту су се и ране јагоде из увоза појавиле у скромнијим количинама. Због њихове високе цијене већина грађана сачекала је нешто јефитинији први домаћи род. И прехрамбена индустрија ће због мањих приноса домаћих јагода и њихове високе цијене смањити количине за прераду.