latinica  ћирилица
15/05/2021 |  16:13 ⇒ 16:14 | Аутор: СРНА

Којић: Инцко би наметањем закона о геноциду изазвао кризу у БиХ

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић рекао је Срни да ова организација одбацује евентуално наметање закона о забрани негирања такозваног геноцида у овом мјесту, што заговарају разна бошњачка удружења и политичари из Федерације БиХ /ФБиХ/.
Бранимир Којић - Фото: СРНА
Бранимир КојићФото: СРНА

- Српске породице несталих и погинулих сматрају да је СДА актуелизовањем ове теме већ почела кампању за опште изборе наредне године. Ова странка тражи од својих сателита да инсистирају на овој теми ради подизања међунационалних тензија и прикупљања политичких поена код бошњачког бирачког тијела чије повјерење покушава да врати - истакао је Којић.

Којић је рекао да помињање високог представника Валентина Инцка, који је наводно дао обећање да ће наметнути тај закон, није неочекивано јер је његова пристрасност и једностраност добро позната породицама српских жртава.

- Лажне су изјаве које Инцко већ годинама понавља да нема проблема да посјети неко српско стратиште гдје су страдали цивили јер се никада није појавио на тим мјестима - нагласио је Којић.

Према његовој тврдњи, Инцко никада није дошао у Сребреницу и Подриње да ода пошту убијеним недужним српским цивилима, а редовно присуствује годишњицама страдања бошњачких ратника што јасно говори о његовој пристрасности и тенденциозности.

Српске породице погинулих и несталих из Сребренице упозоравају Инцка да би покретање процедуре за наметање таквог закона довело до нових међунационалних тензија, инцидената и велике кризе у БиХ и да би то била неприхватљива подлост међународне заједнице, којом би били кажњени сви честити и недужни Срби, мајке и супруге убијених, као и српска дјеца која су остала сирочад, а за смрт њихових родитеља још нико није одговарао.

- За нас је све јасно. Геноцид се није десио, мада суд у Хагу каже другачије. Али, тај суд је антисрпски и формиран је да би прекрајао историју, те представља продужену руку свјетских моћника који желе да сатанизују српски народ - оцијенио је Којић.