latinica  ћирилица
15/05/2021 |  09:12 ⇒ 13:54 | Аутор: СРНА

Вишковић: Српска обезбиједила вакцине за масовну имунизацију

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће масовну имунизацију становништва омогућити контингенти вакцина против вируса корона који су пристигли у Српску, али и нови, који се очекују.
Радован Вишковић (Фото: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA) -
Радован Вишковић (Фото: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA)

Вишковић је рекао за Еуро Блиц да Република Српска има на располагању 80.000 кинеских вакцина Синофарм.

- Прије тога је стигло 25.000 руских вакцина. У међувремену је путем Ковакса дошло 70.000. Очекујемо да путем Ковакса стигне још око 100.000 Фајзерових вакцина, од којих 33 одсто припада Српској. Треба да путем Ковакса добијемо и одређену количину вакцина Астра Зенека, а очекујемо да добијемо потврду из Русије да добијемо још бар 100.000 доза Спутњика, као и додатних 80.000 доза кинеских вакцина Синофарм. Све то ће нам омогућити да идемо у масовнију вакцинацију - истакао је Вишковић.

Он је нагласио да ће Српска у овом кругу завршити вакцинацију људи старијих од 65 година, што значи да ће ускоро потом моћи да почне вакцинацију свих осталих грађана.

Вишковић је свима који су Српску критиковали због вакцина поручио да је постигнут огроман успјех када се погледа да много веће економије и даље муку муче са набавком вакцина.

- Ми смо се у почетку ослонили на Ковакс систем и заједничку набавку на нивоу БиХ и по ко зна који пут смо преварени. Изгубили смо неколико мјесеци у тој превари. Када смо видјели да смо обманути, Српска је кренула својим путем и успјела да обезбиједи одређени број вакцина од Русије и Кине. То је био и још је мукотрпан посао - оцијенио је Вишковић.