latinica  ћирилица
15/05/2021 |  07:20 ⇒ 12:37 | Аутор: РТРС

Злочин без казне: 29 година од страдања у Тузланској колони

У Бијељини ће данас, на гробљу у Пучилама код спомен- костурнице, бити обиљежено 29 година од злочина над припадницима ЈНА у Тузланској колони.
Тузланска колона (фото: Принтскрин Јутјуб/ТВ ФС-3) -
Тузланска колона (фото: Принтскрин Јутјуб/ТВ ФС-3)

На овај злочин и данас подсјећају преживјеле жртве, тражећи истину и правду.

У нападу муслиманских снага на 92. моторизовану бригаду ЈНА која се, у договору са тузланским властима, мирно повлачила из касарне "Хусинска буна" 15. маја 1992. године, убијено је више од 54 војника, а рањено 44.

Поновљен је сценарио из Добровољачке улице у Сарајеву, који се догодио непуне двије седмице раније - први дио колоне је пропуштен, а други нападнут из засједе.

Напад су извршили припадници "Патриотске лиге" и МУП-а тадашње БиХ под контролом ратне владе у Сарајеву. Овај злочин је директно преношен на локалној телевизијској станици.

Бошњаци овај дан и злочин над невиним војницима на одслужењу војног рока прослављају као "Дан одбране Тузле".

Према неким сазнањима, могуће је да је убијено и више војника и цивила који су радили у ЈНА, а бошњачке власти све ове године бране налогодавце злочина и скривају још три масовне гробнице са 78 тијела.

Бројни свједоци и материјални докази, ексхумирана тијела убијених за Суд БиХ и међународне судове, нису били довољни да се пресуди починиоцима злочина.