latinica  ћирилица
14/05/2021 |  18:44 ⇒ 18:51 | Аутор: СРНА

Зубић: Измјеном правилника уређује се област сакупљања осталих шумских производа

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Горан Зубић рекао је Срни да је измјенама правилника о сакупљању осталих шумских производа омогућено да физичка лица дневно могу да скупе два килограма ових производа, те истакао да је циљ уређење области у смислу заштите и очувања тог дијела шумског ресурса.
Горан Зубић (Фото: vladars.net) -
Горан Зубић (Фото: vladars.net)

Он је навео да се у остале шумске производе убрајају гљиве, љековито и ароматично биље, шумско воће, сјеме, грмље, украсно биље, али и пужеви, глисте, те други мекушци и све што није конкретно дрвни производ или производ дивљих животиња.

- Разлог што је за физичка лица повећана количина прикупљених осталих шумских плодова јесте што смо увидјели да су потребе грађана веће, али и да стимулишемо становништво да се бави сакупљањем производа и да их користи за своје потребе - појаснио је Зубић.

Он је рекао да се измјене Правилника о условима кориштења и начину сакупљања осталих шумских производа у шумама и на шумским земљиштима у својини Републике Српске односе и на одређена организациона питања када је ријеч о комерцијалним сакупљачима.

- Прецизније је дефинисано на самом терену гдје се врши откуп од сакупљача према комерцијалним фирмама, а то је истовремено и мјесто гдје се пише отпремни исказ који издаје јавно предузеће шумарства, јер свака роба која излази из шуме треба да буде пропраћена одређеним отпремним исказом - објаснио је Зубић.

Он је напоменуо да је Министарство анализирало и какво је стање у окружењу када је ријеч о регулисању ове материје.

- У Србији, на примјер, уопште нема бесплатног сакупљања гљива или других плодова шумарства, него је утврђен цјеновник и сваки килограм се плаћа. Са друге стране, у Федерацији БиХ ова област није уређена, нити регулисана било чиме, тако да не постоји могућност сакупљања шумских плодова ни за властите потребе на легалан начин - навео је Зубић.

Он је додао да је у Хрватској ово питање ријешено тако што се пишу дозволе физичким лицима која иду у шуму да сакупљају плодове за своје потребе.

- Све ово указује да смо ми флексибилнији према својим грађанима у смислу могућности сакупљања осталих шумских производа, али исто тако не можемо дозволити да се то ради у неограниченим количинама - рекао је Зубић.

Он је истакао да је циљ доношења Правилника првенствено било уређење области у смислу заштите и очувања тог дијела шумског ресурса, као и одређена контрола и евиденција над тим шта се износи из шуме.

У "Службеном гласнику Републике Српске" јуче је објављен Правилник о измјенама Правилника о условима кориштења и начину сакупљања осталих шумских производа.