latinica  ћирилица
14/05/2021 |  15:20 ⇒ 15:20 | Аутор: СРНА

Петрушев: Русија ће и даље бранити интересе Србије на међународним форумима

Секретар Савјета безбједности Руске Федерације Николај Патрушев рекао је да је Русија савезник Србије, чије ће интересе и даље бранити на међународним форумима.
Секретар Савjета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев (фото: © Sputnik/ Сергей Гунеев) -
Секретар Савjета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев (фото: © Sputnik/ Сергей Гунеев)

Патрушев је у разговору са министром унутрашњих послова Србије Александром Вулином у Москви истакао да Русија и Србија нису само стратешки партнери, већ да су српски и руски народ повезани вијековима везама духовног сродства, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Србије.

Вулин је након састанка рекао да односи двије земље никада нису били на вишем нивоу, искренији и садржајнији, те да Србија очекује подршку Русије када је ријеч о питању спречавања било каквих промјена у мандату Кфора и Унмика на Космету мимо Резолуције 1244.

Он је истакао да се Србија, док је води предсједник Александар Вучић, неће придружити антируској хистерији и неће увести санкције Русији, наводи се у саопштењу.

- Србија ће остати војно неутрална земља и то је темељно опредељење наше политике - рекао је Вулин.

Он је нагласио да ће се наставити са обукама припадника полиције јер од Русије може да се научи много, посебно у области сајбер безбједности, гдје је једна од водећих нација у свијету.

- Исто тако, ми ћемо својим знањем и искуством моћи да обогатимо представнике Руске Федерације и да борбу против зала модерног човјечанства учинимо бољом и ефикаснијом. Србија и Русија нису само стратешки партнери, Србија и Русија су истински пријатељи и пријетње које долазе и једној и другој земљи учвршћују нас у потреби да се боримо против њих, будемо још организованији и јединственији - поручио је Вулин.

Он је Патрушеву изразио саучешће за жртве стравичног напада у Казању и пружио пуну подршку Србије.