latinica  ћирилица
14/05/2021 |  07:43 ⇒ 07:43 | Аутор: СРНА

На црвеним потјерницама 15 држављана БиХ

На Интерполовим црвеним потјерницама налази се 15 држављана БиХ, међу њима и неколико звучних имена попут оних која се доводе у везу са ратовањем на Блиском истоку.

Према писању Независних новина, Интерпол је на ову листу ставио Фикрета Зукића /61/ који је, према доступним информацијама, живио у вехабијском гнијезду у Горњој Маочи, а потом отишао у Сирију.

Хапшен је у акцији "Дамаск" 2014. године, али је пуштен на слободу и у Сирији је од 2016. године.

Због организовања терористичке групе али и придруживања страним паравојним формацијама на списку је и Алија Кесеровић /26/ из мјеста Трнови код Велике Кладуше.

На црвеној Интерполовој потјерници налази се и Един Муфтић /46/ из Градачца кога терете за регрутовање за терористичке активности, односно за финансирање тероризма и организовање терористичке групе.

Између осталих, на потјерницама Интерпола су и Сулејман Мешановић /33/ из Градачца, те Един Печенковић /58/ из Бихаћа, али и Мурадиф Хамзабеговић чија је супруга Сена ухапшена недавно на тузланском аеродрому јер је терете за финансирање терористичких активности.

Независне наводе да им је потврђено да Сену Хамзабеговић терете, односно да постоје докази да је боравила на простору Сирије, као и да је неколико пута супругу, високопозиционираном припаднику Исламске државе, просљеђивала новац.