latinica  ћирилица
12/05/2021 |  19:12 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Српска ће имати одговор ако Инцко употријеби своја незаконита овлашћења (ВИДЕО)

Република Српска имаће свој одговор уколико високи представник Валентин Инцко употријеби било каква овлашћења као реакцију на посљедње закључке Народне скупштине, рекао је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Парламент Српске јуче је одбацио захтјев високог представника да се пониште признања која је Одбор за обиљежавање 25 година постојања и рада 2016. додјелио највишим званичницима Српске. Посланици СДС и ПДП нису гласали о закључцима.

Валентин Инцко може бити задовољан. "Продубио” је српски раскол. Његов захтјев Народној скупштини да поништи признања Биљани Плавшић, Момчилу Крајишнику, Радовану Караџићу, додијељена поводом 25 година постојања и рада парламента, одбијен је већином гласова, али не и свих српских посланика. Пред гласање посланици СДС и ПДП-а напустили су скупштинску салу.

- Они су једноставно, под притиском неког из међународне заједнице, политичког Сарајева или високог представника, тако одлучили и тиме допринијели да би санкције које би могле услиједити, могле бити селективне и вјероватно не би укључиле представнике тих партија - рекао је посланик СНСД-а Срђан Мазалица.

У СДС-у не споре признања, али кажу да их није додијелила Народна скупштина већ Одбор за обиљежавање због чега нису гласали. Одбор су чинили сви предсједници НСРС, као и шефови клубова српских странака у тадашњем сазиву скупштине чиме аргумент СДС-а да не гласају губи смисао.

- Ја сам рекао да ништа није спорно у повељама као и у именима, јер су суштински наши људи из СДС-а учествовали у томе, већ само да та Комисија која је тада одлучивала, да сада свој став. Ништа није контрадикторно - рекао је посланик СДС-а Давор Шешић.

Опозиција има право на свој начин рада, али националне теме треба да окупе све факторе у Српској, коментарисао је бојкот гласања опозиције о Инцковом захтјеву Милорад Додик.

- Има ту практичних проблема, јер то умањује снагу Српске. Они који су против Српске и мисле да овдје има и других који другачије мисле, али увјерен сам да истински чланови СДС-а и даље стоје на основним вриједностима о Српској - рекао је Додик.

Неспремност да се јавно супроставе Валентину Инцку и сакривање иза Одбора изазвало је незадовољство многих у СДС-у. Сазнајемо да је одлуку да напусте сједницу донио замјеник предсједника странке Милан Радовић јер се Мирко Шаровић, који је у Турској, није јављао на телефон. Иако су такође у опозицији, ДНС је подржао закључке.

- Ја колико знам њихови шефови клубова су заједно са осталим шефовима клубова усагласили ове закључке, а зашто их касније нису подржали, то питајте њих. Ми морамо поштовати континуитет Народне скупштине и не можемо рећи да оно што се десило 2016. данас не важи - истакао је предсједник ДНС-а Ненад Нешић. 

Из ОХР-а смо остали без одговора на наше питање како ће реаговати. Раније, Валентин Инцко је рекао да казне нису битне а да ће о ставу Народне скупштине обавијестити високог представника ЕУ за спољну политику Жозепа Борела. Тужакање му неће помоћи, каже Додик.

- Уколико Инцко употреби било каква овлаштења која никада нису била законита, то ће бити тренутак када ће Српска донијети своје одлуке, а тада му неће помоћи ни Борел, па нека изволи - нагласио је Додик.

Иако су током расправе говорили да је то још једна представа Милорада Додика, да се постојеће резолуције и одлуке Народне скупштине не поштују, чини се да су СДС и ПДП себи дали аутогол одбијаћу да учествују на гласању.

То донекле потврђује високи представник који за расправу у Скупштини Српске каже да је најважније и да код неких Срба почиње процес да другачије размишљају о својој прошлости. Само није рекао на које Србе мисли.