latinica  ћирилица
12/05/2021 |  18:32 ⇒ 18:59 | Аутор: 24sata.hr

Казан: Учитељица убијена док је спасавала ученике

У уторак у руском граду Казану убијено је деветоро људи, а паљбу је покренуо бивши ученик те школе. Одата је почаст учитељици која је изгубила свој живот покушавајући спасити ученике.

Убијена учитељица Елвира Игнатиева четири је године предавала енглески језик у тој школи.

Према извјештајима очевидаца учитељица је стала на пут између починиоца и дјетета те тиме задобила смртоносне ране.

Локални медији извјештавају да је Игнатиева започела предавати 2018. године, исте године када је Илназ Галавиев, који је у међувремену осумњичен као наоружани нападач, завршио школу, али да га није и подучавала пише Раша тудеј.

Деветнаестогодишњак је студирао на оближњем факултету за у граду Волге, али је избачен након што се није појавио на предавањима и испитима.

Друга учитељица која је изгубила свој живот је 55-годишња Венера Аизатова, која је предавала математику предшколцима. Учитељица с 34 године радног искуства, примила је низ професионалних награда, укључујући и признање "Учитељ дигиталног доба" за кориштење ИТ-а у наставном процесу.

Локално становништво положило је цвијеће у школу за девет људи за које је потврђено да су изгубили живот током напада. Рустам Минникханов, предсједник руске регије Татарстан, чији је главни град Казан, прогласио је сриједу даном жалости у част оних који су изгубили свој живот.

Више од десет дјеце и одраслих такође је хоспитализовано, од којих су неки имају озбиљне повреде.